Buitenland

Trump is om: Russen zaten achter de hacks Democratische Partij

08 januari 2017 20:54 Aangepast: 08 januari 2017 22:23
Trump wil graag een goede relatie met Rusland. Beeld © AFP

Donald Trump gelooft inmiddels ook dat het Russische hackers waren die de e-mails van Democratische Partij hebben gestolen en laten uitlekken. Dat heeft zijn stafchef gezegd in een interview met Fox News.

Eerder noemde de aankomende president van de VS die conclusie nog 'belachelijk', ook al waren de Amerikaanse inlichtingendiensten er wel van overtuigd. Nu accepteert hij wel de bevindingen van de FBI, CIA en NSA, vertelde stafchef Reince Priebus.

'Stappen tegen Rusland'

Sterker: het zou 'heel goed kunnen' dat Trump als hij president is, stappen onderneemt tegen Rusland, aldus Priebus. 

Trump stond onder grote druk van de Republikeinse Partij om de conclusies van de inlichtingendiensten te accepteren. Zou hij de conclusie niet aanvaarden, dan zou hij wellicht steun van de Republikeinen verliezen.

Opdracht van Poetin

Het rapport van de CIA werd vrijdag openbaar. Daarin schrijft de inlichtingendienst onder meer dat Rusland een grote voorkeur had voor Trump in het Witte Huis en dat de hacks daarop gericht waren in opdracht van niemand minder dan de Russische president Poetin. 

President Obama reageerde op het rapport met een duidelijke boodschap voor Trump. "Tenzij je vindt dat onze eigen inlichtingendiensten minder betrouwbaar zijn dan Rusland, zou je moeten luisteren naar wat ze te zeggen hebben."

Afgrijzen van zijn partij

Trump heeft tot nu toe steeds benadrukt dat hij graag een goede band met Rusland wil en uitte zelfs meermalen zijn bewondering voor Poetin, tot afgrijzen van zijn partij. Devin Nunes, prominent Republikein zei daarover. "Drie presidenten hebben al geprobeerd vrienden te worden met Rusland en dat is niet gelukt. Ik vraag me af of het wel kan."

Mitch McConnell,leider van Trumps partij in de Senaat, zegt de neiging van Trump wel te begrijpen, maar waarschuwt de aanstaande president. "Rusland blijft een gevaarlijke tegenstander. En dat hebben ze nu opnieuw laten zien door onze verkiezingen te verstoren." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze facebookpagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`