Buitenland

Trump wijst schoonzoon aan als topadviseur: mag dat zomaar?

10 januari 2017 11:19 Aangepast: 10 januari 2017 13:51
Jared Kushner (r) met zijn vrouw Ivanka (l) en Donald Trump. Beeld © AFP

Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner aangewezen als één van zijn belangrijkste adviseurs. Wie is deze man – en mag de president zomaar zijn familie baantjes geven?

Wie is Jared Kushner?

Jared Kushner is een van de jongelingen die Trump meeneemt naar het Witte Huis. Kushner is 36 jaar oud en vooral bekend doordat hij getrouwd is met één van de dochters van de aankomend president, Ivanka.

Waar kennen we hem van?

Tot een paar maanden geleden was Jared Kushner nog geen bekende naam. Hij staat mede aan het hoofd van een groot vastgoedbedrijf dat vooral zaken doet in de regio New York. Daarmee heeft hij behoorlijk goed geboerd: hij zou zeker enkele honderden miljoenen dollars waard zijn. Tijdens de campagne van Trump trad hij naar voren als persoonlijk adviseur van de presidentskandidaat.

Hij en zijn familie zijn zeker niet onomstreden. Volgens The Washington Post maakte Kushner eerder donaties aan nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die door de VN als illegaal worden bestempeld. Zijn vader en zakenpartner Charles Kushner heeft in de gevangenis gezeten voor illegale campagnedonaties, belastingontwijking en het onder druk zetten van getuigen. Vooral dat laatste was een onsmakelijk verhaal. Toen de man van Charles' zus met de politie ging praten over Charles, besloot hij een prostituee in te huren om zijn zwager te verleiden en het avontuur te filmen. Dat materiaal stuurde hij op naar zijn zus.

Wat gaat hij doen?

Trump stelt Kushner aan als 'senior advisor', topadviseur dus. Hij zou Trump over een breed scala aan onderwerpen moeten adviseren: van het Midden-Oostenbeleid tot handelsverdragen. Volgens The New York Times moet hij meeschrijven aan plannen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en werkt hij nauw samen met de minister van Handel.

Voor zijn werk krijgt hij geen salaris. Hij heeft zijn taak als directeur van het familiebedrijf opgegeven en verkoopt een 'aanzienlijk deel' van zijn beleggingen.

Mag dat zomaar?

Hoewel hij dus een deel van zijn belangen van de hand doet, zetten critici vraagtekens bij de aanstelling. Trump wordt nepotisme verweten: het voortrekken van familie. En dat is verboden bij de Amerikaanse overheid. Overheidsdienaren mogen geen familieleden aannemen bij instanties waar zij zelf leiding aan geven. Dat geldt ook voor schoonzonen.

Maar volgens team-Trump is het geen enkel probleem zolang Kushner niet betaald krijgt en zijn zakelijke belangen verkoopt. Ook wijzen zij juist op een andere wet die zegt dat de president vrij is in het aanstellen van personeel in het Witte Huis.

Is het eerder gebeurd?

Jazeker. De wet die de aanstelling van familieleden in ondergeschikte functies verbiedt, is juist bedacht nadat president Kennedy zijn broer Robert had aangewezen als minister van Justitie. Ook de Clintons hadden er een handje van om elkaar te helpen. Bill Clinton benoemde als president zijn vrouw Hillary tot hoofd van een werkgroep voor hervorming van de gezondheidszorg. Na veel juridisch getouwtrek bleek dat juridisch mogelijk, maar de Clintons werden er door de kiezers en de media hard op afgerekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`