Historische dag homo's

Amerikaanse homo's juichen, why? Vier vragen

26 juni 2013 16:30 Aangepast: 26 juni 2013 17:47

Erik Mouthaan, onze correspondent in de VS, legt uit wat het besluit van het Hooggerechtshof in de VS betekent voor homo's. "Voor veel gays en linkse Amerikanen is dit een emotionele en historische dag." Vier vragen en antwoorden.

Thumbnail

Erik Mouthaan, onze correspondent in de VS, legt uit wat het besluit van het Hooggerechtshof in de VS betekent voor homo's. "Voor veel gays en linkse Amerikanen is dit een emotionele en historische dag." Vier vragen en antwoorden.

1. Wat betekent de uitspraak over homo's precies?

De landelijke overheid moet homostellen die getrouwd zijn in staten waar dat legaal is, dezelfde rechten geven als hetero-echtparen. Duizenden regels moeten dus aangepast worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om belastingvoordeel, erfrecht en immigratierecht. Een wet die letterlijk opdroeg dat de regering in Washington het homo-huwelijk niet mocht erkennen, is daarmee van tafel geveegd als oneerlijk.

2. Hebben de rechters nou gezegd dat alle homo's moeten kunnen trouwen?

Nee. De uitspraak ging alleen over de mensen die trouwden in de 12 staten waar dat mag. In 31 staten is het homo-huwelijk nog steeds verboden. Wel oordeelde het hof in een andere zaak, over 'proposition 8', het referendum dat homohuwelijk verbood in Californie. Dat verbod was al geschrapt door een lagere rechter en het Hof sluit zich daar in feite bij aan. Dat betekent dat homohuwelijken per direct weer gesloten kunnen worden in Amerika's grootste staat.

3. Hoe belangrijk is dit nou?

Voor Nederlanders zijn homorechten een 'oude' discussie, wij hebben al complete gelijkheid voor de wet. Voor veel gays en linkse Amerikanen is dit een emotionele en historische dag. De overheid discrimineerde tot vandaag homo-echtparen en het Hof zegt: dat mag niet meer. Veertig procent van de Amerikanen woont inmiddels in een staat waar het homohuwelijk legaal is. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen er voorstander van is dat homo's en lesbiennes het burgerlijk huwelijk mogen sluiten.

4. Wat zijn de politieke gevolgen?

President Obama heeft zijn ambtenaren al opdracht gegeven allerlei regels aan te passen. Hij stak zijn nek hier voor uit en heeft zelfs gezegd dat alle Amerikanen een homohuwelijk moeten kunnen sluiten. Hij tweette vandaag al #LoveIsLove. Maar in conservatieve staten zal dit niet goed vallen. Opmerkelijk is ook dat het hof verdeeld was; de vier conservatieve rechters zijn boos dat de vier linkse rechters steun kregen van de ene rechter die vaak in het politieke midden zit.

@Erikmouthaanrtl

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`