Buitenland

Paus: wel of geen homohuwelijk?

05 juli 2013 11:24 Aangepast: 05 juli 2013 11:26

De paus heeft zich voorzichtig en zeer terughoudend gemengd in het debat over het homohuwelijk. Franciscus zei dat hij samen met aartsbisschop Justin Welby van Canterbury de waarden van het familieleven wil promoten 'die zijn gebaseerd op het huwelijk'.

De paus heeft zich voorzichtig en zeer terughoudend gemengd in het debat over het homohuwelijk. Franciscus zei dat hij samen met aartsbisschop Justin Welby van Canterbury de waarden van het familieleven wil promoten 'die zijn gebaseerd op het huwelijk'.

Vooral de terminologie waarvan Franciscus zich bedient, is hier interessant. Hij spreekt over de 'stabiliteit van families die zijn gebaseerd op een huwelijk'.  Hij zegt er niet bij dat het huwelijk iets zou moeten zijn tussen man en vrouw, zoals zijn voorganger Benedictus XVI steevast deed.
  
Franciscus toonde zich in zijn geboorteland Argentinië overigens altijd fel tegenstander van het homohuwelijk, en ook Welby heeft zich in Groot-Brittannië gekant tegen wetgeving die het huwelijk tussen gelijke seksen mogelijk maakt. Franciscus en Welby ontmoetten elkaar voor het eerst sinds beiden in maart werden ingewijd.

Het Vaticaan laat weten dat de woordkeuze van Franciscus een diplomatieke manier is om zijn bekende standpunt duidelijk te maken zonder te provoceren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`