Buitenland

'Schade door orkaan Harvey tussen 150 en 180 miljard dollar'

04 september 2017 05:31 Aangepast: 13 november 2017 19:33
Inwoners van Texas kunnen de schade opnemen, nu het water gezakt is. Beeld © AFP

Orkaan Harvey heeft voor een recordschade van tussen de 150 miljard en 180 miljard dollar gezorgd. Dat schat de gouverner van Texas. Dat is veel meer dan orkaan Katrina in 2005 en superstorm Sandy in 2012.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft het congres gevraagd om alvast een bedrag van 7,85 miljard dollar (6,3 miljard euro) vrij te maken voor Texas. En dat is nog maar een fractie van wat uiteindelijk nodig zal zijn.

ZIE OOK: Trump deelt hotdogs uit aan slachtoffers orkaan Harvey

Maar ook die eerste miljarden kunnen al een probleem zijn. Aan het eind van de maand loopt de VS tegen het schuldenplafond aan. Als het congres dat plafond niet verhoogd, kan er niet meer geld geleend worden.

Mnuchin heeft tegen Fox News gezegd dat er geen geld voor het herstel van Texas kan worden vrijgemaakt, als het schuldenplafond niet verhoogd wordt. Hij hoop het congres zo over te halen.

Duurste orkaan

Orkaan Harvey heeft voor ten minste 50 doden gezorgd. Meer dan een miljoen Texanen raakten dakloos en 200.000 huizen in het pad van de orkaan raakten beschadigd.

De totale schade zou volgens de gouverneur nu kunnen oplopen tot 180 miljard dollar. Als dat klopt, is Harvey de me orkaan die voor de meeste schade zorgt. Orkaan Katrina, die New Orleans in 2005 trof, leverde 110 miljard dollar aan schade op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`