Buitenland

Dodental orkaan Harvey opgelopen tot 44, nog 19 vermisten

01 september 2017 07:23 Aangepast: 01 september 2017 09:02
Nog altijd overstroomde straten in en rond Houston. Beeld © AFP

Door orkaan Harvey zijn in de VS 44 mensen omgekomen. De slachtoffers vielen in en rond de stad Houston in Texas. Nog eens 19 mensen worden vermist. Langs de Texaanse kust zijn meer dan een miljoen mensen geëvacueerd of vrijwillig hun huis ontvlucht.

Nu het water zakt in Texas en het opgehouden is met de enorme buien, gaan de hulpdiensten alle huizen af in het getroffen gebied, op zoek naar vermisten en mensen die hulp nodig hebben. De eerste geëvacueerde inwoners waren eerder deze week al teruggekeerd om de schade op te maken.

 

ZIE OOK: Waterpeil zakt eindelijk: Houston neemt de schade op

De problemen zijn nog lang niet voorbij. Een groot deel van het zuidoosten van Texas zit zonder drinkwater. Gisteren werden nog duizenden mensen gered door de politie en het leger. Door de overstromingen konden zij geen kant meer op.

Grotere impact dan Katrina

In totaal hebben de afgelopen week 779.000 Texanen de opdracht gekregen te evacueren. Nog eens 980.000 Texanen verlieten hun huis vrijwillig. Opvangcentra zitten overvol:

De staat heeft van de Amerikaanse regering misschien wel meer dan 125 miljard dollar (105 miljard euro) nodig om er weer bovenop te komen na Harvey. Dat zei gouverneur Greg Abbott tijdens een persconferentie. De tropische storm richtte een ravage aan, vooral door de ongekende hoeveelheid regen. Harvey zou een grotere impact hebben gehad dan Katrina, die in 2005 New Orleans teisterde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`