Buitenland

Bijna 50.000 Rohingya in één week gevlucht uit Myanmar om extreem geweld

31 augustus 2017 10:53 Aangepast: 31 augustus 2017 10:54
Rohingya in een geïmproviseerd opvangkamp in Bangladesh. Beeld © Getty Images

Tienduizenden Rohingya zijn afgelopen week vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze vrezen in hun thuisland het ergste geweld in jaren.

Bronnen zeggen tegen de Verenigde Naties dat zo'n 27.000 Rohingya afgelopen week in Bangladesh zijn aangekomen. Nog eens zo'n 20.000 mensen zijn gestrand in het niemandsland tussen de buurlanden.

Ergste geweld in vijf jaar

Rohingya zijn etnische moslims. Zij worden gezien als het meest vervolgde volk ter wereld en worden nu bedreigd door het ergste geweld tegen hen in de laatste vijf jaar. Rohingya worden in Myanmar beschouwd als illegalen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties hebben veiligheidstroepen van Myanmar massamoorden gepleegd op Rohingya en zijn Rohingya door hen verkracht.

De Rohingya ontvluchten hun thuisland vaak met gevaar voor eigen leven. Grensbewakers van Bangladesh vonden vandaag de lichamen van negen Rohingya-vrouwen en elf kinderen die waarschijnlijk zijn verdronken toen de boot waarmee zij naar Bangladesh probeerden te vluchten omsloeg.

De tekst gaat verder onder de foto.

Thumbnail

Een vrouw probeert de grens tussen Myanmar en Bangladesh over te steken. (Foto: Getty Images)

Huizen in brand gestoken

Een van de vluchtelingen, de 45-jarige Mohammes Rashid, vertelt aan persbureau Reuters dat hij tijdens zijn vlucht explosies zag en dat hij mensen zag sterven. Zelf werd hij in zijn gezicht geraakt door splinters van kogels, afgevuurd door het leger van Myanmar. "We hebben ons twee dagen verstopt in het bos. Daarna werden we tegengehouden bij de grens, maar we mochten door. We hebben gehoord dat de huizen in brand zijn gestoken."

De situatie is geëscaleerd nadat een Rohingya-opstandelingen vrijdag politieposten aanvielen met messen en andere zelfgemaakte wapens. In het geweld dat daarop volgde, kwamen zeker 117 mensen om, van wie de meesten Rohingya.

Thumbnail

Zo'n 20.000 Rohingya zijn gestrand in het niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh. (Foto: Getty Images)

Thumbnail

Anderen, onder wie deze vrouw, worden opgevangen in geïmproviseerde kampen in Bangladesh. (Foto: Getty Images)

`