Buitenland

Dutroux eist kapper; schaar in zijn buurt verboden

12 januari 2017 13:32 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Marc Dutroux Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Marc Dutroux, de beruchtste gevangene van België, is boos: zijn haar en baard zijn al maanden niet geknipt, omdat dat dat van gevangenis niet mag.

De advocaat van Dutroux heeft sinds begin december twee keer een brief aan de gevangenis in Nijvel geschreven met de vraag hoe ze het 'probleem' gaan oplossen, maar die brieven blijven volgens hem onbeantwoord. Dat schrijft de Waalse krant La Meuse, die met de advocaat sprak. En ondertussen worden het haar en de baard van Dutroux steeds langer.

Geen kinderschaar

Het probleem: kappers zijn in de gevangenis niet toegestaan. Andere gevangenen knippen daarom elkaars haar, maar Dutroux mag geen contact hebben met anderen. En zelf knippen is ook geen optie: hij mag 'zelfs geen kinderschaar' hebben.

Het vinden van een oplossing is volgens de advocaat aan de gevangenis. "Maar ik denk dat een andere gevangene zijn haar best zou kunnen knippen als daar een bewaker bij is."

Eenzame opsluiting

De haarkwestie is niet het enige waar de advocaat iets aan wil doen. "Al zijn post wordt geopend en hij mag niet met iedereen corresponderen. Hetzelfde geldt voor zijn telefoontjes. Dit is echt niet normaal. Hij zit in eenzame opsluiting, iets wat bedoeld is voor terroristen. Dutroux wordt in de gevangenis nog afgezonderd, dat is absurd."

"Ik zal wel bakken kritiek over me heen krijgen, maar Dutroux heeft het recht hetzelfde behandeld te worden als andere gevangenen", zegt hij.

Dutroux zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op vier van hen in de jaren 90.

`