Buitenland

Topgeheime basis in Australische 'outback' cruciaal in drone-oorlog

20 juli 2013 18:59 Aangepast: 20 juli 2013 19:13
Pine Gap Facility Beeld © EPA

Een topgeheime basis in de 'outback' van Australië blijkt een cruciale rol te spelen in drone-aanvallen op Al-Qaeda-en talibankopstukken in bijvoorbeeld Afghanistan en Pakistan.

Tot die conclusie komt de Australische krant Sydney Morning Herald na eigen onderzoek. Wat er precies in de Australisch-Amerikaanse basis Pine Gap bij het stadje Alice Springs in het midden van Australië werd gedaan, was altijd geheim. Nu is onthuld dat vanuit de basis signalen van draagbare radio's en mobiele telefoons in het hele oostelijk halfrond werden opgepikt. Oók de locaties van leiders van terreurorganisaties.

Onbemande vliegtuigjes
Die 'geolocaties' werden doorgespeeld naar de Verenigde Staten, waardoor de bestuurders van de onbemande vliegtuigjes vanuit de militaire bases in de VS precies wisten waar in Afghanistan of Pakistan ze de bommen moesten laten vallen. Volgens een Australische overheidsbron zal de VS 'nooit meer oorlog voeren in het oostelijk halfrond zonder de directe inmenging van Pine Gap'.

De drones zijn omstreden. Sinds 2004 zijn er meer dan 370 aanvallen met drones uitgevoerd, berekende de krant. Daarbij zouden tussen de 2500 en 3500 terreurleiders zijn omgekomen. Maar er kwamen ook honderden burgers om het leven. Zo erkende de regering-Obama dit jaar nog dat er vier Amerikaanse burgers zijn omgekomen bij droneaanvallen. 

Bekijk hier de locatie van de geheime basis Pine Gap Facility:

Grotere kaart weergeven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore