Fraudezaak Berlusconi

Vijf vragen uitspraak Berlusconi: 'Er hangt een hoop ellende boven z'n hoofd'

01 augustus 2013 13:14 Aangepast: 01 augustus 2013 15:21

Italië houdt de adem in: het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van het land, komt zeer waarschijnlijk vanmiddag met een definitieve uitspraak in de zaak tegen Silvio Berlusconi. Pauline Valkenet, onze correspondent in Italië, beantwoordt vijf vragen over wat dit voor hem kan betekenen.

1. Wat zijn de mogelijke scenario's?
Het Hof kan Berlusconi vrijspreken. Het kan ook bepalen dat een deel van het hoger beroep over moet worden gedaan, en – de door il cavaliere uiteraard meest gevreesde optie – het  Hof van Cassatie kan de veroordeling van het Hof van Beroep bekrachtigen.

2. Als de vijf rechters de eerdere veroordeling bevestigen, wat betekent dat dan voor Berlusconi?
Een hoop ellende. Hij krijgt dan een celstraf van vier jaar en mag bovendien vijf jaar lang geen publieke functie uitoefenen. De leider van de rechtse partij Volk van de Vrijheid moet dan in principe uit het parlement worden gezet en is niet meer verkiesbaar. Berlusconi kan dan geen lijsttrekker meer zijn en geen premier of president worden.

3. Moet hij dan de gevangenis in?
Nee, dat niet. Vanwege een amnestieregeling wordt de celstraf automatisch teruggebracht tot één jaar. Bovendien is de superrijke mediamagnaat al 76 jaar oud. Hij zal mogen kiezen tussen huisarrest of een taakstraf.

4. Betekent een definitieve veroordeling het einde van zijn politieke carriere?
Als hij huisarrest krijgt, wordt het voor hem moeilijk om zijn partij te blijven leiden. Hij mag dan niet onbeperkt partijgenoten en andere politici over de vloer krijgen en telefoneren. Maar als hij wil, kan hij – ook als hij geen parlementariër meer is en thuis opgesloten zit – politiek blijven bedrijven en zijn partij blijven besturen.

5. Welk misdrijf heeft Berlusconi eigenlijk begaan?
Volgens de rechtbank in Milaan heeft hij in 2002 en 2003 belastingfraude gepleegd. Hij heeft samen met drie anderen door middel van valse facturen de prijs van filmrechten opgeblazen, en zo miljoenen aan zwart geld geïnd en de belastingdienst benadeeld. Berlusconi’s advocaten hebben gisteren voor vrijspraak gepleit omdat hun cliënt destijds premier was en zich niet met de gang van zaken bij zijn tv-station Mediaset bezighield.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore