Buitenland

Primeur: Russische tanker vaart door poolijs zonder ijsbreker

25 augustus 2017 09:24 Aangepast: 13 november 2017 16:20
De Christophe de Margerie. Beeld © EPA

Het ijs in het noordpoolgebied is dun genoeg om zonder ijsbreker doorheen te varen. De tanker Christophe de Margerie is via Russische wateren van Noorwegen naar Zuid-Korea gevaren, dwars door ijsvelden in het arctisch gebied. En dat is voor het eerst.

De Russische tanker deed 22 dagen over de tocht, meldt de Britse krant The Guardian. De gebruikelijke route, via het Suez-kanaal en de Indische oceaan, is bijna een week langer. Tot nu toe was de noordelijke route alleen te bevaren achter een ijsbreker.

De Christophe de Margerie is speciaal ontworpen voor de slinkende ijskap. De tanker heeft een verstevigde boeg en kan door ijs van meer dan een meter dik varen. 

Klimaatverandering

Milieu-experts zien de ontwikkeling met lede ogen aan. Niet alleen is de noordelijke scheepvaartroute mogelijk door de klimaatverandering, ook komt er nu een vaarroute in wateren die voorheen vrijwel ongerept waren.

Want dat de tocht van de nieuwe tanker geen eenmalige actie is, is zeker. Door opwarming van de aarde zal de ijskap van de noordpool verder slinken. Van het type tankers als de Christophe de Margerie worden er waarschijnlijk nog 15 gebouwd. 

Helemaal slecht nieuws is het niet voor het milieu: de nieuwe tanker verbruikt minder brandstof omdat die een veel kortere route bevaart. Daarbij stookt de Christophe de Margerie geen diesel, maar het veel schonere aardgas.

Het terugtrekkende ijs op de Noordpool:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore