Ga naar de inhoud
Buitenland

IS verwoest deel Romeins amfitheater in Palmyra

Dit is nu verwoest in Palmyra Beeld © Getty

De historische Syrische stad Palmyra is sinds december weer in handen van terreurgroep IS en dat is slecht nieuws voor het culturele erfgoed daar. Er zijn inmiddels meerdere antieke gebouwen verwoest.

Volgens het Syrische hoofd antiquiteiten Maamoun Abdulkarim zijn onder meer gaan om de voorkant van het Romeinse theater en het vierzuilige Tetrapylon verwoest. IS veroverde Palmyra in december voor de tweede keer op het Syrische regeringsleger, dat zich toen concentreerde op de herovering van Aleppo in het noorden van Syrië.

Nieuwe executies

Eerder verwoeste IS al verschillende gebouwen in de oude stad, waaronder de Tempel van Baal-Shamin, gebouwd in de eerste eeuw na Christus. In de afgelopen jaren kwam het al vaker voor dat IS cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernielde. De VN-organisatie UNESCO noemt dat een oorlogsmisdaad.

IS beschouwt de pre-islamitische cultuur als heidens. De stad Palmyra staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Gisteren executeerde IS in het Romeinse theater nog gevangenen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jihadist veroordeeld tot negen jaar voor verwoesten cultureel erfgoed