Buitenland

Cocaïnesmokkel van Bolivia naar Argentinië kinderspel

19 september 2013 18:09 Aangepast: 19 september 2013 20:26

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om cocaïne vanuit Bolivia naar Argentinië te smokkelen. De drugs, die doorgaans via Rotterdam Europa bereikt, wordt dagelijks door honderden smokkelaars meegenomen in tassen van 30 kilo. Dat toont RTL Nieuws-correspondent in Argentinië Peter Scheffer aan in een documentaire die hij maakte voor de nieuwssite VICE.

 
Tangoroute
De documentaire (klik hier voor mobiel) is gemaakt is voor VICE.com, op initiatief van de journalist zelf. Het filmen van de zogenoemde 'tangoroute' was niet geheel zonder risico, zo blijkt uit het blog van de correspondent.
 
In de documentaire is te zien hoe een lokale drugshandelaar de journalist meeneemt naar het grensgebied tussen Argentinië en Bolivia. De correspondent krijgt de 'keukens' te zien waar de cocaïne wordt geproduceerd en hoe de drugs vervolgens via een ondiep riviertje Argentinië in wordt gesmokkeld.
 
Doorvoerland voor cocaïne
Uit internationaal onderzoek blijkt dat de drugshandel in Argentinië de laatste jaren steeds grotere vormen aanneemt. Het land zou als een doorvoerland fungeren voor cocaïne.
 
De Amerikaanse overheid heeft inmiddels interesse getoond in de film; Scheffer is gevraagd om een presentatie te geven voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat.
 
 
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`