Buitenland

Paus: niet steeds hameren op homo's en abortus

19 september 2013 19:10 Aangepast: 19 september 2013 19:47

De Rooms-Katholieke Kerk is "geobsedeerd" geraakt door het preken over abortus, het homohuwelijk en voorbehoedsmiddelen. Dat heeft paus Franciscus gezegd in het eerste grote interview na zijn aantreden.

Franciscus benadrukt in het gesprek dat de RK-Kerk "een thuis voor iedereen" moet zijn en niet een "kleine kapel" gericht op doctrines, orthodoxie en een beperkte opvatting van moraliteit. 

In het openhartige vraaggesprek biedt Franciscus geen uitzicht op spoedige veranderingen in de ethische standpunten van de kerk, maar probeert hij de toon in de uitlatingen van de kerkleiders te veranderen. Niet veroordelingen, maar mededogen staat voorop. De eerste Latijns-Amerikaanse paus zegt dat de 1,2 miljard leden tellende kerk ,,zich heeft opgesloten in kleine zaken, in bekrompen regels".

Uitgebreidste interview
Het is het uitgebreidste interview sinds zijn aantreden zes maanden geleden. Antonio Spadaro, verbonden aan het katholieke blad La Civilta Cattolica, sprak drie keer met de paus in de maand augustus. Het interview , is gepubliceerd in meerdere tijdschriften van Jezuïeten.
 

In  juli leidden uitspraken van Franciscus over homoseksualiteit al tot veel media-aandacht. In het vliegtuig van Rio de Janeiro naar Rome kreeg hij een vraag over homoseksualiteit. "Wie ben ik om daarover te oordelen?", antwoordde hij toen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`