Buitenland

Interview paus: de meest opvallende uitspraken

20 september 2013 10:18 Aangepast: 20 september 2013 11:35

Paus Franciscus heeft drie dagen lang gesproken met de Italiaanse jezuïet Antonio Sparado. Wij verzamelden de opvallendste uitspraken.

Over de kerk
“Ik beschouw de kerk een beetje als een veldhospitaal net na een slag. Het heeft geen zin om aan een zwaargewonde te vragen hoe hoog zijn cholesterolgehalte is en hoe het zit met zijn suikergehalte. Men moet eerst zijn wonden helen, pas daarna kan men over de rest praten.’

Over homo’s
“Tijdens mijn terugreis uit Rio de Janeiro (na de Wereldjongerendagen - red.) heb ik gezegd dat wanneer een homoseksuele persoon van goede wil en op zoek naar God is in zijn of haar leven, ik niet de persoon ben om over hem of haar te oordelen.”

“Maar God in zijn schepping heeft ze tot vrije wezens gemaakt. Daarom is spirituele inmenging in het persoonlijke leven van de mensen niet mogelijk.”

Over abortus
“We kunnen niet zomaar hameren op de problemen rond abortus, homohuwelijk en het gebruik van anticonceptie. Dat kan niet. Ik heb nooit veel over die zaken gepraat, en dat is me vaak aangewreven. Doch, als men erover spreekt, dan moet men erover praten binnen een context.”

Over de vrouw
“Men moet meer ruimtes scheppen waarin de vrouw in de kerk krachtiger aanwezig kan zijn.”

“De vrouwen stellen heel diepe en pertinente vragen die men moet aanpakken. De kerk kan gewoon niet zichzelf zijn zonder de vrouw en haar rol. De vrouw is voor de kerk absoluut noodzakelijk.”

Het hele interview met de paus kan je hier lezen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`