Buitenland

Betonblokken geplaatst rond Dom van Keulen

23 augustus 2017 14:58 Aangepast: 13 november 2017 15:38
Politie bij de Dom van Keulen. Beeld © EPA

Voor de wereldberoemde Dom van Keulen zijn betonblokken geplaatst. De maatregel komt na de berichten dat islamitische militanten de Sagrada Familia in Barcelona wilden vernietigen, een ander icoon van kerkelijke architectuur.

"We namen deze beslissing zo snel mogelijk na de recente aanslagen in Spanje", zei een woordvoerder van de Duitse politie. "Het is onze taak gevoelige punten te beschermen en de kathedraal is een symbool van Keulen, bekend over de hele wereld."

Grote bomaanslag

Spaanse media meldden dat de terreurcel die aanslagen pleegde in Barcelona en Cambrils aanvankelijk een grote bomaanslag had gepland op de Sagrada Familia, het art-nouveaumonument van architect Antoni Gaudi.

De bommen die daarvoor zouden worden gebruikt, werden gefabriceerd in een huis in Alcanar onder leiding van imam Abdelbaki Es Satty. Daags voor de terreurdaad op de Ramblas ging er iets mis en ontplofte het huis. De imam en een andere jihadist kwamen om het leven, verdachte Mohamed Houli Chelal raakte gewond.

Islamitische doelwitten

Door de recente aanslagen zijn ook islamitische gebedshuizen in Spanje niet veilig. Ten minste vier moskeeën in Granada, Fuenlabrada, Logroño en Sevilla hebben de afgelopen dagen melding gemaakt van vernielingen en aanvallen.

In Sevilla werden de muren van de hoofdmoskee beklad met leuzen. In Granada vielen leden van de rechts-radicale organisatie Hogar Social met rookbommen en vuurpijlen een moskee aan. Ook op internet worden meer aanvallen en beledigingen aan het adres van moslims geteld en ook op straat worden islamieten belaagd en bedreigd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Aanhoudingen in Marokko vanwege banden met aanslag Spanje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore