Geen ontmoeting VS en Iran

Iraanse president Rohani: Holocaust verwerpelijke misdaad

25 september 2013 05:49 Aangepast: 25 september 2013 06:40

De Iraanse president Hasan Rohani slaat een heel andere toon aan dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. Dat blijkt ook uit Rohani's uitlatingen over de Holocaust.

Noemde Ahmadinejad de Holocaust nog een mythe, Rohani zegt de vernietiging van de Joden tijdens WO II 'een verwerpelijke misdaad, begaan door de nazi's tegen het Joodse volk' te vinden. Dat zei hij tegen CNN.
    
Hij voegde eraan toe dat het aan historici is om de omvang van wat er precies is gebeurd te bepalen. "Maar in het algemeen kan ik u zeggen dat elk misdrijf in de geschiedenis tegen de menselijkheid, waaronder de misdaad van de nazi's tegen de Joden, laakbaar en verwerpelijk is", aldus Rohani. "Het nemen van een menselijk leven is verachtelijk. Het maakt geen verschil of het een joods, christelijk of islamitisch leven is. Dat is voor ons hetzelfde."
    
Vorige week ontweek Rohani dezelfde vraag nog in een interview met NBC door te zeggen dat hij een politicus is en geen historicus. Dat kwam hem op scherpe kritiek te staan vanuit Israël.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`