Buitenland

TTIP mislukt? Nee hoor, zegt Europese Commissie

29 augustus 2016 16:00 Aangepast: 30 juli 2017 13:00

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel gooide dit weekend de knuppel in het TTIP-hoenderhok. Hij stelde dat het vrijhandelsverdrag ‘feitelijk mislukt’ is. Onzin, zegt de Europese Commissie.

De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten gaan gewoon door, reageert de Commissie vandaag. Het is zelfs de bedoeling dat de onderhandelingen voor het einde van het jaar definitief af te ronden.

Sigmar Gabriel, de Duitse vicekanselier, wond er geen doekjes om dit weekend. "Als je het mij vraagt, zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt. Ook al wil niemand dat echt toegeven." In veertien gespreksrondes de afgelopen jaren, is er volgens hem over geen van de in totaal 27 hoofdstukken overeenstemming gekomen tussen beide partijen. 

Bal rolt

Maar volgens een woordvoerder van de Commissie gaan de onderhandelingen rustig verder. "De bal rolt en we boeken vooruitgang." Hij wees erop dat de commissie sinds 2013 het mandaat van de Europese regeringen heeft om de handelsgesprekken namens hen te voeren en dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat op de laatste EU-top in Brussel, eind juni, nog had gecheckt.

Bondskanselier Angela Merkel verklaarde na de uitspraak van Gabriel al dat het 'juist is om verder te onderhandelen' over het omstreden verdrag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore