Buitenland

'Nederlanders kopen in bij Indiase steengroeven met kinderarbeid'

23 augustus 2017 05:45 Aangepast: 13 november 2017 15:27
Beeld © AFP

Wie een nieuwe keuken koopt, weet niet zeker of die gemaakt is zonder kinderarbeid. Drie Nederlandse importeurs van natuursteen hebben namelijk graniet gekocht uit Indiase mijnen waar kinderarbeid is vastgesteld.

Ook werken er in de mijnen soms mensen die schulden hebben bij hun baas, waardoor ze gevoelig kunnen zijn voor schuldslavernij. Dat schrijft Trouw. Het onderzoek is gedaan door de Landelijke India Werkgroep, Stop Kinderarbeid en Kerk in Actie.

Kinderen van 14 tillen zware stenen

De drie bedrijven leveren volgens de krant granieten werkbladen aan keukenspecialisten, vensterbanken aan de bouw en stenen voor tuinen, vloeren en badkamers. 

Uit het onderzoek blijkt dat er bij 7 van de 22 onderzochte steengroeven in India sprake is van kinderarbeid. De kinderen die het zware werk doen zijn vaak al iets ouder, zo rond de 14 jaar. De kinderen moeten afvalstenen tillen en helpen mee met boren. Volgens de Indiase wet mogen jongeren tot 18 jaar geen gevaarlijk of zwaar werk doen.

Kleine kinderen helpen ook

Maar ook kleinere kinderen zijn bij de groeven te vinden. Zij tillen niet met zware stenen, maar helpen bij de verwerking van reststenen of brengen drinken naar de arbeiders. 

De Vereniging Nederlandse Natuursteen Importeurs (VNNI) zegt tegen Trouw dat de betrokken bedrijven relatief weinig uit India importeren. Ook is de kinderarbeid een kleiner probleem dan de schuldslavernij. Er is volgens het VNNI vaak geen school in de buurt en dus gaan de kinderen maar mee naar de groeve. De bedrijven zeggen al maatregelen te nemen tegen de misstanden en zeggen alleen 'schone stenen' te willen kopen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Twee kinderen gered – maar in mijnen Congo werken er nog duizenden

`