Buitenland

Autobouwers maken Europees netwerk van duizenden snellaadpalen

29 november 2016 15:16 Aangepast: 29 juli 2017 15:30

De Duitse automakers BMW, Volkswagen en Daimler gaan samen met het Amerikaanse Ford investeren in een Europees netwerk van snellaadpalen voor elektrische auto's.

Tegen 2020 willen ze duizenden laadpalen langs de Europese snelwegen hebben geplaatst. De uitrol van de laadstations moet in 2017 beginnen; er zijn al 400 locaties vastgelegd. 

De plannen van de automakers lopen parallel met die van het Duitse ministerie van Transport, dat honderden laadpalen wil realiseren voor elektrische voertuigen. Daarvoor heeft de federale overheid 300 miljoen euro over. Hoeveel de autofabrikanten nu gaan investeren is niet bekend.

In de voetsporen van Tesla

De automakers treden met hun plannen in de voetsporen van pionier Tesla. Het bedrijf van groen ondernemer Elon Musk realiseerde de afgelopen jaren op circa 700 locaties laadpunten. In Nederland staan zo'n 50 snellaadstations langs de weg van Fastned

Bij de snellaadpalen kunnen accu's in 15 tot 30 minuten tijd tot 80 procent worden opgeladen. De autobouwers beloven dat deze snelladers nóg een stuk sneller zullen zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore