Buitenland

Terreurverdachte Spanje vrijgelaten

22 augustus 2017 22:47 Aangepast: 13 november 2017 15:24
De verdachten van de aanslagen in Spanje (vlnr): Driss Oukabir, Mohamed Aallaa, Mohamed Houli Chemlal en Salah El Karib. Beeld © EPA

Een van de vier nog levende verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils is vrijgelaten. Twee anderen gaan de gevangenis in, het voorarrest van de vierde is met 72 uur verlengd.

Mohamed Alla wordt onder voorwaarden vrijgelaten. Hij is de eigenaar van de auto waarin de vijf terroristen reden die in Cambrils een aanslag pleegden. Zij werden alle vijf door de politie doodgeschoten. Alla zegt dat zijn auto die avond was geleend door een van zijn broers. Hij was een van de terroristen die waren doodgeschoten in Cambrils.

Deelname terroristische organisatie

Mohamed Houli Chemlal en Driss Oukabir moeten naar de gevangenis voor deelname aan een terroristische organisatie, moord en het bezit van explosieven. Mohamed Houli Chemlal is de enige die heeft bekend. Hij zei tegen de rechter dat er plannen waren voor een veel grotere aanslag. Volgens een bron bij justitie vertelde hij dat de Sagrada Familia en andere monumenten in Barcelona het doelwit waren.

De laatste verdachte is Salah El Karib. Hij heeft een internetcafé in Ripoll, waar de meeste terreurverdachten woonden. El Karib blijft nog minstens 72 uur vastzitten in voorarrest.

Vliegticket naar Brussel

Twee van de vier hebben een imam aangewezen als het brein achter de aanslagen. Hij kwam om bij een explosie in het huis was de groep hun aanslagen voorbereidde. Het was zijn bedoeling om zichzelf op te blazen bij de aanslagen. In het huis waar de explosie was werd een vliegticket naar Brussel gevonden, dat ticket stond op naam van de imam. Ook werd er een document van Islamitische Staat gevonden. 

Naast de imam en de vijf terroristen die een aanslag pleegden in Cambrils, zijn ook twee andere leden van de terreurgroep dood. Eén van hen kwam net als de imam om bij een explosie in het huis in Alcanar. Het gaat mogelijk om een tweede broer van de nu vrijgelaten Mohamed Alla. De laatste gedode terrorist is Younes Abouyaaqoub. Hij sloeg op de vlucht, maar werd gisteren even ten westen van Barcelona doodgeschoten door de politie.

De Spaanse politie gaat ervan uit dat er geen verdere leden van de terreurgroep zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore