Buitenland

Websites over klimaatverandering moeten offline van Trump

25 januari 2017 16:48 Aangepast: 29 juli 2017 02:30
Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) bevolen om hun pagina over klimaatverandering offline te halen. Daardoor dreigt veel wetenschappelijk werk verloren te gaan, zeggen medewerkers tegen Reuters.

De bevelen om de pagina offline te halen komen van het Witte Huis, en zijn naar verschillende overheidsagentschappen gestuurd die iets met het klimaat of het milieu te maken hebben. De website van het EPA zou vandaag al offline gehaald kunnen worden.

Stilte op sociale media

Op de website staan veel links naar wetenschappelijk onderzoek over klimaatverandering, maar ook gedetailleerde data over de uitstoot van broeikasgassen. Medewerkers van het EPA zeggen tegen Reuters dat er nu druk gewerkt wordt om die informatie 'te redden'. Een aantal klimaatwetenschappers en hackers zagen dit al aankomen, en waren tijdens de inauguratie van Trump druk bezig met het downloaden van de informatie om het vervolgens op te slaan op Europese servers.

Het Witte Huis ging overigens verder dan het dreigement, medewerkers van het EPA werd ook verboden om met de pers te praten of zelf te communiceren via bijvoorbeeld sociale media. Op het Twitteraccount van het EPA is het al sinds afgelopen donderdag stil.

Geen bevestiging

Dat verbod kwam nadat de National Park Service dit weekend het Witte Huis woedend maakte door twee foto's te retweeten waarop het publiek tijdens de inauguratie van Donald Trump vergeleken werd met dat van Barack Obama's inauguratie. Die tweets werden later verwijderd.

Het Witte Huis wilde de berichten over de censuur gisteren niet bevestigen. Woordvoerder Sean Spicer zei dat het Witte Huis ernaar kijkt. "Ik denk dat het geen verrassing is dat we het beleid gaan herbekijken, maar meer informatie kan ik op dit moment niet geven."

'Klimaatverandering is een hoax'

Donald Trump staat bekend als een klimaatscepticus omdat hij klimaatverandering in het verleden een 'hoax' heeft genoemd. Op de website van het Witte Huis is de pagina over klimaatverandering al offline gehaald, en met zijn beleid wil hij fossiele brandstoffen in de Verenigde Staten opnieuw alle kansen geven. Gisteren kondigde hij bijvoorbeeld aan om een omstreden oliepijpleiding, ondanks veel protest, toch goed te keuren.

Meer op rtlnieuws.nl:
Donald Trump kondigt groot onderzoek naar verkiezingsfraude aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore