Buitenland

Amerika vergroot troepenmacht in Afghanistan: wat wil Trump van Nederland?

22 augustus 2017 16:22 Aangepast: 13 november 2017 15:15
Beeld © EPA

Donald Trump lanceert zijn nieuwe Afghanistan-strategie. De Amerikaanse president stuurt meer militairen en eist dat ook van zijn bondgenoten. Daarbij zal Trump ook naar Nederland kijken.

1. Wat wil Trump precies?

Trump gaat meer Amerikaanse militairen naar Afghanistan sturen. Hij noemt geen aantal, maar volgens Amerikaanse ambtenaren zou het om 4.000 manschappen gaan. Dat is een stijging van bijna 50 procent ten opzicht van het huidige aantal.

Ook verandert Trump de doelstelling van de militaire missie in Afghanistan. Eerst was het de bedoeling om het hele land weer op te bouwen, nu dat niet gelukt is, wordt het nieuwe doel om in Afghanistan terroristen te bestrijden, vooral van Islamitische Staat.

2. Wat betekent dit voor Nederland?

Dat is niet helemaal duidelijk. Wel is Nederland een belangrijke NAVO-bondgenoot van de VS. "We zullen onze NAVO-bondgenoten vragen om onze nieuwe strategie te steunen, met extra troepen en geld, in dezelfde mate als wij", zegt Trump in zijn speech. "We hebben vertrouwen dat ze dit zullen doen."

Trump eist dus vooral meer militairen van de NAVO-landen. Hoeveel precies, zegt hij niet. Toch had de helft van de NAVO-landen vóór Trumps speech al meer troepen voor Afghanistan toegezegd, overigens zonder concrete aantallen. Na de speech hebben de Britten en de Duitsers, twee cruciale bondgenoten, (opnieuw) positief gereageerd.

3. En Nederland dan? Zitten wij niet allang in Afghanistan?

Jazeker. Op dit moment geven 100 Nederlandse militairen training aan Afghaanse politieagenten en soldaten. Eerder hadden we al twee andere missies: een politietrainingsmissie in Kunduz (2012-2013) en een militaire missie in Uruzgan (2006-2010). Bij die laatste sneuvelden 25 Nederlandse militairen.

Of Nederland doorgaat met de missie, moet het nieuwe kabinet beslissen. Uitbreiding van de militaire inzet is nog niet aan de orde geweest, tot nu toe tenminste.

4. Hoe staat het met de oorlog in Afghanistan?

Niet best. Sinds de start in 2001 zijn we zestien jaar, honderden miljarden dollars en duizenden dode soldaten verder en nog altijd is het er gevaarlijk. De vorige Amerikaanse president Obama besloot in 2011 veruit de meeste troepen naar huis te halen.

Officieel moet de Afghaanse overheid nu zelf de orde handhaven, maar dat lukt niet. In bijna de helft van het land maken moslimextremisten van de taliban de dienst uit. Ook heeft Islamitische Staat de afgelopen twee jaar voet aan de grond gekregen in Afghanistan, soms in samenwerking met de taliban.

5. Heeft zo’n missie dan nog wel zin?

Dat is maar hoe je ernaar kijkt. Je kan serieuze vraagtekens bij de missie zetten. Op het 'hoogtepunt', in 2010, zaten er 100.000 Amerikanen. Maar zelfs toen kwam het land niet onder controle. Nu zitten er nog iets meer dan 8000 Amerikaanse militairen en Trump zou dat aantal met 4000 willen opschroeven naar ruim 12.000. Dat zijn er flink minder dan in 2010. 

Aan de andere kant heeft een snelle terugtrekking ook nadelen. Want dan rukken de taliban weer op en grijpt IS zijn kans. Voorbeeld: afgelopen jaar liep het gebied dat de Afghaanse overheid onder controle heeft terug van 72 procent naar 57 procent. Dat gebied gaat rechtstreeks verloren aan moslimextremisten.

6. Zijn die terroristen in Afghanistan gevaarlijk voor ons?

Dat weten we niet zeker, maar het zou wel goed kunnen. Al-Qaeda, bijvoorbeeld, opereerde in de 'hoogtijdagen' vanuit Afghanistan. En er werden toen grote aanslagen georganiseerd, zoals 9/11. Nu IS wordt verdreven uit Syrië en Irak kan Afghanistan een nieuwe uitvalsbasis worden. Of Trumps strategie dit kan voorkomen, moet nog blijken.

 

 

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`