Buitenland

NSA brak in bij Google en Yahoo

30 oktober 2013 18:05 Aangepast: 30 oktober 2013 18:07
Beeld © ANP

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in het geheim ingebroken in de datacenters van Google en Yahoo. Hierdoor kon de dienst gegevens van miljoenen gebruikers van de e-maildiensten van deze bedrijven inzien.

Dat blijkt uit documenten die voormalig medewerker Edward Snowden heeft doorgespeeld aan de Amerikaanse krant Washington Post. Veel van deze accounts zijn van Amerikanen. President Barack Obama stelde eerder dat de NSA geen Amerikanen bespioneerde.

Miljoenen dossiers
Volgens de krant houdt de NSA niet alle gegevens die zij op deze manier verzamelt, maar wel veel. Uit de documenten van 9 januari 2013 blijkt dat de NSA dagelijks miljoenen dossiers van de interne netwerken van Yahoo en Google naar het datacentrum van de NSA in Fort Meade.

Het gaat volgens de Washington Post om 'metadata': verzonden en ontvangen e-mails en bijlagen zoals audiobestanden, video's en foto's. 

Achterdeur
Het is bijzonder dat de NSA via deze 'achterdeur' informatie bij Google en Yahoo weghaalt. Volgens het spionageprogramma Prism heeft de dienst al reguliere toegang tot deze technologiebedrijven.

Google is geschrokken, zegt het in een verklaring. "Wij zijn niet op de hoogte van beschuldigingen dat de regering verkeer tussen onze datacenters onderschept."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore