Buitenland

'Mijn vader moest mijn opa begraven, nu kan hij niet meer naar huis in de VS'

28 januari 2017 20:46 Aangepast: 29 januari 2017 10:33
Amir (l) en zijn vader. Beeld © Amir Eslami

De vader van Amir Eslami is sinds 2005 professor aan een universiteit in West Virginia. Hij reisde deze week naar Iran om zijn vader te begraven. Komende nacht wilde hij terugvliegen naar de VS. "Ik hoop dat ik jullie snel weer zie", sms'te hij Amir vanavond.

Amir, zijn zusje en moeder maken zich zorgen. Zij bleven achter in West Virginia, waar Amir en zijn zusje medicijnen studeren. Zijn vader heeft zowel een Canadees als een Iraans paspoort. Wat dat betekent voor zijn kans om op korte termijn terug naar huis te mogen, is onduidelijk. "Ik hoop dat het geen problemen oplevert, maar ik hoor andere verhalen", zegt Amir bezorgd tegen RTL Nieuws. 

Weinig contact

Uit het laatste berichtje dat de familie van zijn vader kreeg, 'ik hoop dat ik jullie snel weer zie', maakt hij op dat ook zijn vader zich zorgen maakt. "Meestal schrijft hij 'tot snel' en is hij een stuk optimistischer."  Omdat zijn vader in Teheran weinig bereik heeft, kunnen ze niet veel contact met elkaar hebben. 

ZIE OOK: Hoe ingrijpend is het inreisverbod? Erik Mouthaan legt uit

Wel wil Amir graag nog één ding laten weten: "Amerika is beter dan dit. Wij zijn beter dan dit. Sorry voor jullie en de rest van de wereld."

Jong talent

De vader van Amir is niet de enige die last heeft van de ban die Trump mensen uit zeven landen oplegde. De krant New York Times schrijft over een jonge Iraanse wetenschapper die werd geweigerd op een vlucht naar Boston. Hij had een beurs gekregen om cardiovasculaire geneeskunde te studeren, maar volgens zijn professor zijn de visa voor Seyed Soheil Saeedi Saravi en zijn vrouw voor onbepaalde tijd opgeschort.

"Deze talentvolle, jonge wetenschapper was al helemaal doorgelicht. Dit land en deze stad hebben een traditie om opleidingen te bieden aan de beste jonge wetenschappers van de wereld. Velen van hen hebben in de VS gewoond en leveren een enorme bijdrage in de geneeskunde en andere vakgebieden."

Syrisch gezin

Ook een Syrisch gezin met vier kinderen tussen 15 en 6 jaar oud, dat sinds ruim twee jaar in een Turks tentenkamp woont en een vergunning had gekregen om naar Cleveland te verhuizen, kreeg te horen dat de vergunning is ingetrokken.

De maatregel die Trump instelde, geldt voor drie maanden. Er zal volgens het Witte Huis 'per persoon' worden gekeken of er een uitzondering wordt gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`