Buitenland

'Vluchtelingen worden geëxecuteerd en gemarteld in kampen in Libië'

29 januari 2017 10:31 Aangepast: 29 januari 2017 11:19
Een meisje in een vluchtelingenkamp in Libië. Beeld © Getty

De kampen waar migranten in Libië in worden opgevangen, lijken op concentratiekampen, zeggen Duitse diplomaten. De migranten lopen het gevaar te worden gemarteld of vermoord, of ze worden op een andere manier blootgesteld aan mensenrechtenschending.

Dat staat in een rapport van de Duitse ambassade in Niger, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag. Het rapport verschijnt aan de vooravond van een Europese top in Malta over de situatie in het Noord-Afrikaanse land. 

'Concentratiekampen'

Op foto's en filmpjes die met telefoons zijn gemaakt, zijn de concentratiekampachtige omstandigheden in de privégevangenissen te zien. De gevangenissen worden door mensensmokkelaars gerund. "Executies van migranten, marteling, verkrachting, omkoping en verbanning naar de woestijn behoren tot de dagelijkse praktijken", zegt de Duitse ambassade.

Volgens ooggetuigen worden er iedere week op vrijdag vijf mensen geëxecuteerd, om plek te maken voor nieuwe migranten, en op die manier de opbrengsten voor smokkelaars te verhogen. 

Belangrijkste route

Veel migranten reizen via Libië naar Italië, het is nu zelfs de belangrijkste route voor mensen die Europa willen bereiken. Vorig jaar bereikte een recordaantal van 181.000 migranten per boot de Italiaanse kust.

Meer op rtlnieuws.nl:
Meer vluchtelingen dan ooit wagen levensgevaarlijke tocht van Afrika naar Italië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore