Buitenland

Belgische moskee vertrouwde imam niet die jongeren in Spanje ronselde

22 augustus 2017 10:01 Aangepast: 22 augustus 2017 10:04
De moskee in Ripoll waar Es Satty de laatste tijd werkte. Beeld © EPA

Over de rol die de omgekomen imam Abdelbaki Es Satty heeft gespeeld bij de aanslagen afgelopen week in Spanje, wordt steeds meer duidelijk. De Belgische moskee waar hij in 2016 drie maanden preekte, nam hem niet in dienst omdat hij geen bewijs van goed gedrag kon laten zien.

Op die manier verhulde Es Satty dat hij een strafblad had: wegens de smokkel van 12 kilo hasj werd hij in Spanje veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. "Ons buikgevoel zei dat er iets niet klopte", zegt een betrokkene in de Belgische krant De Standaard.

Weinig contact met jongeren

De vacature waar Es Satty naar hengelde, was in de moskee Youssef in de Brusselse randgemeente Diegem. Hij meldde zich in januari 2016. Dat hij geen Frans of Nederlands sprak, maar alleen Spaans en Arabisch, was geen bezwaar.

Drie maanden lang kon Es Satty met regelmaat preken. De Belgische imam Mimoun Aquichouh, een neef van de voorzitter van de Youssef-moskee, zegt in De Standaard dat hij daarbij nauwelijks in contact kan hebben gestaan met jongeren: het gaat om een kleine moskee 'waar vooral oudere mannen komen bidden'.

Weggestuurd

Al na twee maanden zou de voorzitter van het moskeebestuur de politie hebben gevraagd de nieuwe imam door te lichten. De resultaten werden niet afgewacht: Es Satty werd kort daarop weggestuurd wegens gebrek aan vertrouwen.

Hoewel Diegem tegen de Brusselse luchthaven Zaventem aan ligt, zou Es Satty geen rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 22 maart vorig jaar. Wel werd vorige week al duidelijk dat hij in de Spaanse gevangenis bevriend was geraakt met Rachid Aglif, die in Spanje een straf van 18 jaar uitzit wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid in 2004.

Omgekomen bij explosie

In het Noord-Spaanse Ripoll, waar Es Satty als imam werkte, kon hij schijnbaar ongehinderd jongeren rekruteren voor het plegen van aanslagen. Vorige week dinsdag werd hij er voor het laatst gezien.

Kennissen namen aan dat hij naar Marokko was vertrokken. Later bleek dat hij zeer waarschijnlijk is omgekomen bij de grote explosie, vorige week donderdagochtend, in de plaats Alcanar, tussen Barcelona en Valencia. Zijn lichaam, formeel nog niet geïdentificeerd, werd gevonden onder het puin van een huis. Het zou hebben gediend als bommenfabriek voor de groep terroristen die hij vermoedelijk zelf had geronseld.

Aanslag Barcelona

De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag met een bestelbusje op de Ramblas in Barcelona, die daags na de explosie werd gepleegd. Het dodental is intussen opgelopen tot vijftien.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit weten we over de aanslagen in Spanje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore