Buitenland

Nederlandse homobrief valt slecht in Rusland

06 november 2013 19:33 Aangepast: 06 november 2013 19:53
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken Beeld © ANP

Een brief van minister Timmermans aan de Tweede Kamer over het Nederlandse asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo's, bi's en transseksuelen heeft stof doen opwaaien in Rusland.

Jelena Mizoelina, het hoofd van de commissie voor families, vrouwen en kinderen in de Doema, uitte felle kritiek op de inhoud van de brief van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. In de brief staat onder meer dat 'de situatie van LHBT's in Rusland uiteraard wordt meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om asiel'.

Mizoelina liet volgens het persbureau RIA Novosti weten dat ze daar een poging in ziet van Timmermans om 'Rusland te kleineren'. "De aankondiging is meer dan vreemd", aldus de conservatieve parlementariër. Mizoelina was een van de ontwerpers van de omstreden Russische wet die 'homopropaganda' in het bijzijn van minderjarigen verbiedt.

Ook homoactivist keurt brief af
De afkeuring kwam ook uit onverwachte hoek, van de bekende Russische homorechtenactivist Nikolai Aleksejev. "Uiteraard zijn er gevallen dat iemand asiel moet krijgen", stelt hij. Maar volgens Aleksejev staan die gevallen zo op zichzelf, dat ze weinig zeggen over het totaalbeeld.

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is naar verluidt kritisch. Rusland zou vooral niet te spreken zijn over een zinsnede waarin Timmermans de voortgang van gesprekken over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland zou hebben gekoppeld aan homorechten in Rusland. "Dit grenst aan het absurde", aldus een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`