Buitenland

Aanslag Quebec: 'Het was een sciencefictionfilm, een compleet bloedbad'

30 januari 2017 14:17 Aangepast: 30 januari 2017 19:01
Het islamitische centrum in Quebec waar de aanslag plaatsvond Beeld © EPA

"Het was als in een sciencefictionfilm, een compleet bloedbad." Dat zegt een ooggetuige van de aanslag in een moskee in de Canadese stad Quebec.

"De moskeebezoekers stonden op het punt hun gebed te beëindigen", zegt hij. "Toen werden ze verrast door iemand die plotseling begon te schieten met een automatisch wapen. De aanwezigen snapten niet wat er gebeurde, ze raakten in paniek."

Mannen met capuchons

Op het moment van de aanval lagen de mannen te bidden op de begane grond. De vrouwen en kinderen bevonden zich op de bovenverdieping. Een van de schutters zou enkele malen in de gebedsruimte zijn teruggekeerd nadat hij zijn wapen had herladen. 

Eén getuige zegt tegen Radio Canada dat twee mannen met een capuchon op de moskee waren binnengekomen. "Ze leken een duidelijk Quebecois accent te hebben. Eentje begon te schieten. Zodra hij het vuur opende, riep hij: Allahu akbar! (God is groot!).

Toestand zes slachtoffers nog kritiek

"De kogels raakten de mensen die lagen te bidden. Mensen die in gebed verzonken waren, verloren hun leven. Een kogel vloog vlak langs mijn hoofd", zegt de getuige.

Zie ook: Nederlandse moskeeën doen deur op slot tijdens gebed na aanslag Canada 

Van zes van de acht gewonden van de aanslag is de toestand nog kritiek, melden artsen van het l'Enfant-Jésus-ziekenhuis in de Canadese stad. De verdachten zouden twee studenten uit Quebec zijn. Een van hen zou van Marokkaanse afkomst zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`