Buitenland

Boerka aan in Oostenrijk? 150 euro boete

31 januari 2017 18:12 Aangepast: 31 januari 2017 19:08
Archieffoto Beeld © AFP

Het dragen van 'gezichtsbedekkende kleding' wordt in Oostenrijk op publieke plaatsen als rechtbanken en scholen verboden. Organisaties voor toerisme zijn bang dat daardoor minder vakantievierders naar het wintersportland komen.

Wie een boerka (waarbij de ogen zijn bedekt door een soort gaas) of nikab (waarbij alleen de ogen vrij zijn) draagt, moet 150 euro boete betalen. Dat zijn de regeringspartijen overeengekomen. Een hoofddoekverbod en een verbod op andere religieuze symbolen wordt nog overwogen.

Open communicatie

"We committeren ons aan een open samenleving met open communicatie. Een sluier die het hele gezicht bedekt staat dat in de weg en wordt daarom verboden", staat in de regeringsverklaring.

De moslimgemeenschap en toeristische organisaties vrezen echter dat de 'symbolische maatregel' vooral toeristen treft. Naar schatting wonen in Oostenrijk 150 vrouwen die een boerka dragen. "De vrouwen die in een boerka lopen, zijn voornamelijk toeristen. Van de paar andere vrouwen die dat doen, wordt hun zelfbeschikkingsrecht serieus ingeperkt", zegt Amina Baghajati van de moslimgemeenschap tegen de zender Ö1.

Ook de ondernemersvereniging van Salzburg maakt zich zorgen, schrijft de nieuwssite OE24. Vooral Zell am See, dat op zo'n 1,5 uur rijden van Salzburg ligt, is sinds een paar jaar erg geliefd bij Arabische toeristen die door de maatregel mogelijk niet meer naar Oostenrijk zouden komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore