Buitenland

Trump zwakt inreisverbod af: met twee paspoorten toch welkom

31 januari 2017 19:10 Aangepast: 31 januari 2017 19:19
Donald Trump (archieffoto)

Mensen die naast een paspoort uit een van de zeven genoemde landen ook een ander paspoort hebben, zijn alsnog welkom in de VS. Dat heeft de hoogste baas van de immigratiedienst in de VS bekendgemaakt. Ook een groep van 872 vluchtelingen mag toch het land in.

Volgens de Amerikaanse immigratiedienst hebben 'sommige luchtvaartbedrijven de nieuwe regels te streng geïnterpreteerd' en kon de communicatie tussen overheidsorganisaties rond het inreisverbod beter.

'Menselijke uitvoering'

De minister van Binnenlandse Veiligheid, generaal John Kelly, zegt dat het inreisverbod wel 'menselijk' blijft worden uitgevoerd. De meerderheid van de moslims heeft gewoon toegang tot de Verenigde Staten, zegt hij. Maar hij waarschuwt ook: sommige landen die op de lijst staan, zullen daar 'niet op korte termijn af worden gehaald'.

Correspondent Erik Mouthaan zegt dat het inreisverbod voor mensen uit Libië, Soedan, Somalië, Iran, Irak, Jemen en Syrië steeds verder wordt afgezwakt. "Eerst waren mensen met een verblijfsvergunning toch welkom, nu ook mensen met een dubbel paspoort, die volgens het hoofd van de immigratiedienst gewoon hun andere paspoort moeten laten zien."

700 mensen aangehouden

"Het kabinet doet alsof er geen chaos is. De luchtvaartmaatschappijen hebben de maatregel verkeerd geïnterpreteerd en mensen met een dubbel paspoort zijn gewoon welkom als ze hun andere paspoort laten zien. Dat is opmerkelijk, want er zijn mensen die zeggen dat ze dat gedaan hebben, maar dat niet werkte. En dan zijn er nog de cijfers: volgens een woordvoerder waren er iets meer dan 100 mensen aangehouden, maar dat zijn er ongeveer 700."

"Er was veel kritiek op het plan. Uit het buitenland, maar ook zelfs uit het kabinet van Trump. Diverse media melden dat Kelly en de minister van Defensie klagen dat ze amper gehoord zijn en niet geraadpleegd zijn bij het opstellen van de maatregel. Zij zeggen: als je ons wat extra tijd had gegeven, dan hadden we al deze dingen eruit kunnen halen. Ze vinden dat Trump dit te snel heeft willen doen."

`