Buitenland

Pasgeboren meisje sterft na besnijdenis

31 januari 2017 21:44 Aangepast: 31 januari 2017 21:53
Archieffoto Beeld © iStock

Een meisje van nog geen paar weken oud is in Tanzania overleden nadat haar overgrootmoeder het meisje had besneden. De 16-jarige moeder en de overgrootmoeder van 70 zijn opgepakt.

Het meisje werd met kerst geboren, vijf dagen later voerde haar overgrootmoeder de besnijdenis uit. Daarbij liep het kindje zulke ernstige complicaties op, dat het een paar dagen later overleed in een ziekenhuis.

Illegaal in Tanzania

"Meisjes werden besneden als ze een jaar of 10 waren. Dat was een traditie om hen voor te bereiden op het huwelijk", zegt Francis Selasini van het Network Against Female Genital Mutilation (NAFGEM). Nu vrouwenbesnijdenis illegaal is in Tanzania, ziet ze dat het op jongere leeftijd gebeurt. "Dat doen ze om vervolging te voorkomen."

NAFGEM bezocht het baby'tje in het ziekenhuis en bracht de moeder in eerste instantie naar een opvanghuis. Maar toen het kindje overleed, werd de moeder gearresteerd. Volgens de organisatie worden tienermoeders zonder opleiding vaak onder druk gezet om hun dochters te laten besnijden.

Ernstige gezondheidsproblemen

Wereldwijd zijn zo'n 200 miljoen vrouwen en meisjes besneden.  In Afrika wordt geschat dat jaarlijks zo'n 3 miljoen meisjes het risico lopen daar slachtoffer van te worden. Mensen zien het als een traditie, maar veel vrouwen die besneden zijn, krijgen gezondheidsproblemen. Sommige meisjes bloeden dood of sterven door een infectie. Anderen krijgen fatale complicaties als ze op latere leeftijd moeten bevallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore