Buitenland

Trump wil 25 miljoen banen er bij: plus een zesde

20 januari 2017 22:28 Aangepast: 29 juli 2017 03:30
Beeld © ANP

De nieuwe Amerikaanse president Trump heeft grote plannen voor de arbeidsmarkt: hij wil dat er in het komende decennium 25 miljoen banen in de VS bijkomen. Verder moet de economische groei naar vier procent per jaar.

Dat blijkt uit de plannen die op de website van het Witte Huis staan. Dat klinkt ambitieus, want in december waren in de VS buiten de agrarische sector ruim 145 miljoen banen. Dat betekent dat op elke bijna zes banen die er nu zijn er één nieuwe moet bijkomen.

Trump wil beginnen met het verlagen van de belastingtarieven in elke schijf. Ook zou de vennootschapsbelasting, die bedrijven betalen, omlaag moeten. Die behoort nu tot de hoogste ter wereld, claimt Trump.

Hij noemt het huidige belastingsysteem verouderd en te ingewikkeld en het aanpakken van het systeem zal Amerika's economie goed doen, miljoen banen creëren en de groei stimuleren.

Minder regels

Ook wil Trump de regelgeving aanpakken. Die kostte volgens hem de economie van de VS in 2015 meer dan 2 biljoen dollar. Er mogen dan ook geen nieuwe federale regels komen.

Daarnaast moeten federale instellingen en ministeries regelgeving die banen kost identificeren zodat ze kunnen worden ingetrokken.

'Maatregelen tegen illegale of oneerlijke handelspraktijken'

Trump wil bestaande handelsovereenkomsten heronderhandelen en er hard ingaan als er over nieuwe deals wordt gesproken. Handelsovereenkomsten moeten goedbetaalde banen naar de VS brengen en de maakindustrie, de 'ruggengraat van de economie', ondersteunen.

Hij waarschuwt handelspartners dat er maatregelen komen tegen landen die betrokken zijn bij 'illegale of oneerlijke' handelspraktijken 'die Amerikaanse werknemers schaden'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore