Buitenland

Omstreden neushoornfokker krijgt alsnog toestemming om hoorns verkopen

21 augustus 2017 12:02 Aangepast: 13 november 2017 14:37
Hume staat bij een neushoorn die hij net onthoornd heeft. Beeld © AFP

Neushoornfokker John Hume mag toch de hoorns van zijn dieren verkopen. Dat heeft het gerechtshof in Zuid-Afrika gisteren beslist. Met de uitspraak worden de hoorns voor het eerst legaal verkocht. Omstreden blijft het wel.

Het is een grote overwinning voor Hume, die al jaren strijdt voor de verkoop van zijn hoorns. Hij heeft met zo'n 1500 neushoorns de grootste kudde ter wereld. Zijn voorraad bedraagt inmiddels 500 kilo en is van grote waarde. In Azië wordt inmiddels ruim 50.000 tot 80.000 euro per kilo hoorn betaald. De hoorns zijn hier meer waard dan goud.

Sekspoeders en souvenirs 

In landen als China en Vietnam worden de hoorns gebruikt voor sieraden, souvenirs en 'potentieverhogende' poeders. Er worden krachten aan toegekend zoals het genezen van kanker. 

Aan de toestemming voor Hume kleeft wel een 'maar': de verkoop gaat via een internetveiling. Alleen de komende drie dagen mogen de hoorns geveild worden, en alleen aan mensen met de juiste vergunning, meldt persbureau Bloomberg. De hoorns mogen vervolgens niet het land uit vanwege het internationale handelsverbod. De kans is groot dat dit illegaal wel gebeurt.

Stropen voorkomen

Om het geld is het hem niet per se te doen, zegt Hume. Zo zei hij vorig jaar in onderstaande reportage van RTL-correspondent Koen de Regt, dat stroperij kan worden tegengegaan door het fokken van de dieren én de legale verkoop van de hoorns.

"Als we jaarlijks vier ton neushoorn-hoorn aan Vietnam verkopen, waarom zou daardoor het stropen in het Krugerpark toenemen?", zei hij. "Nee. Het zal dan afnemen."

Tegenstanders denken hier anders over. Zo stelt Joseph Okori, directeur van de internationale dierenwelzijnsorgansatie IFAW, in een recente column: "Het draait Hume om de winst, niet om het beschermen van één van de meest bedreigde dieren op aarde. Er bestaat ook geen enkel systeem dat illegale handel op de zwarte markt tegengaat." Dus zal deze handel volgens hem blijven bestaan. 

Als nagels knippen

Hume zaagt geregeld de hoorns van de dieren af. Dat verwijderen van de hoorn doet, mits het goed wordt uitgevoerd, geen pijn. Het is vergelijkbaar met het nagels knippen voor mensen – en net als nagels groeien ook de hoorns weer aan. Stropers willen zo veel mogelijk van de hoorn en hakken of zagen daarom de hoorn af. Hierbij raken de dieren vaak gewond, of ze gaan dood.  

Het verkopen van hoorns is omstreden omdat de dieren met uitsterven bedreigd worden. In 2016 werden meer dan duizend dieren gedood. In tien jaar tijd gaat het om meer dan zevenduizend dieren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore