Buitenland

'Constructief gesprek' met Bouterse lijkt positief uit te vallen voor OM-baas

11 juli 2017 07:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De Surinaamse president Desi Bouterse Beeld © ANP

Desi Bouterse gaat nog eens nadenken over het dringende verzoek dat hij aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft gedaan om op te stappen.

Volgens Starnieuws heeft Bouterse gisteravond overleg gehad met de hoogste baas van het openbaar ministerie. In een verklaring van het kabinet staat dat de twee 'een constructief gesprek' hebben gehad. En ondanks dat er een verschil van mening bestaat heeft de president 'het besluit genomen om de ontstane situatie aan een nadere beschouwing te onderwerpen'.

Ernstig wangedrag

"Uit verschillende mediaberichten is gebleken dat er enige onduidelijkheid is ontstaan met betrekking tot de positie van de procureur-generaal bij het Hof van Justitie", staat in een verklaring van het Kabinet van de President.

De procureur-generaal werd door Bouterse  beschuldigd van 'ernstig wangedrag', schrijft Starnieuws. Bouterse had het vertrouwen in Panday opgezegd omdat de openbare aanklager twintig jaar celstraf tegen hem had geëist voor zijn betrokkenheid bij de beruchte Decembermoorden in 1982. Volgens Bouterse had Panday de aanklager terug moeten fluiten.

Voor het leven benoemd

De Surinaamse Orde Van Advocaten (SOVA) stelde dat noch de regering van Suriname, noch president Bouterse de procureur-generaal kan ontslaan. De baas van het OM wordt namelijk voor het leven benoemd. En dat moet de garantie geven dat het OM onafhankelijk blijft.

Ook de advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden en de oppositiepartijen lieten zich negatief uit over het besluit. De bisschop van Paramaribo reageerde met 'grote bezorgdheid' op de beschuldiging aan de procureur-generaal dat hij 'wangedrag’ zou hebben vertoond, alleen omdat het OM de strafeis voor Bouterse heeft uitgesproken.

 

`