Buitenland

Eensgezind Silicon Valley valt Trump aan om inreisverbod

06 februari 2017 08:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
In december waren onder meer Tim Cook (Apple) en Larry Page (Alphabet) op bezoek in de Trump Tower. Beeld © AFP

Normaal gesproken zijn het elkaars concurrenten, maar 99 bedrijven uit Amerika's tech-industrie werken nu samen om het reisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen van tafel te krijgen.

Apple, AirbnB, DropBox, eBay, Facebook, Google, Levi's, LinkedIn, Microsoft, Paypal, Pinterest, Reddit, SpaceX, Spotify, Tesla, Uber en Zynga: allemaal hebben ze de een brief ondertekend waarmee ze zich scharen achter een rechtszaak tegen Donald Trump.

Rechtszaak

Ze dienden een zogenaamde amicus curiae brief in bij een rechtszaak van de staat Washington tegen Trump. Daarmee worden de bedrijven geen partij in de zaak, maar worden hun argumenten wel meegenomen. 

Het inreisverbod, dat door een uitspraak van een rechter in Seattle sinds vrijdag is opgeschort, is volgens de bedrijven een 'significant afscheid' van het eerlijke en voorspelbare systeem dat het immigratiebeleid van de VS ruim vijftig jaar was, staat in het document. Bovendien brengt het reisverbod grote schade toe aan Amerikaanse bedrijven, innovatie en economische groei, vinden de bedrijven.

Reisverbod voor zeven landen

Door het reisverbod voor mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen wordt het moeilijker en duurder voor Amerikaanse bedrijven om sommigen van 's werelds beste werknemers aan te nemen en te behouden, stellen ze.

Dat de bedrijven tegen Trump in verweer wilden komen, gonsde al rond sinds Donald Trump ruim een week geleden het reisverbod instelde. Sinds dit weekend is het verbod niet meer van kracht, ondanks pogingen van de regering Trump de uitspraak van de rechter in Seattle aan te vechten.

Dat verleidde Trump opnieuw flink uit te halen naar een rechter. Hij riep op hem en het rechtssysteem mede-schuldig te verklaren als er in de toekomst iets ernstigs zou gebeuren.

'Techbedrijven misbruiken immigratieregels'

Overigens is lang niet iedereen blij met het verzet van de techbedrijven tegen Trump, schrijft de New York Times. Amerikaanse techbedrijven leunen zwaar op het zogenaamde H-1B-visa-programma. Critici van die regeling klagen dat bedrijven deze vooral gebruiken om Amerikaanse arbeidskrachten te vervangen door goedkopere, tijdelijke buitenlandse werknemers. 

Met de H-1B-regeling mogen jaarlijks 85.000 buitenlandse werknemers worden ingehuurd, als er geen gekwalificeerd Amerikaans personeel gevonden kan worden. De tech-giganten pleiten al jaren om het quotum voor deze regeling op te schroeven.

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de politieke transitie in Amerika.  Abonneer je hier op het laatste nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore