Buitenland

Dit weten we over de aanslagen in Spanje

21 augustus 2017 20:30 Aangepast: 13 november 2017 14:31
Een politiecheckpoint in de buurt van Alcanar. Beeld © AFP

Wie zaten er achter de aanslagen in Spanje? De gebeurtenissen van de afgelopen dagen op een rij.

Aanslag Barcelona

Donderdagmiddag rond 17.00 uur raast een busje over de Ramblas, een brede, drukke en gezellige boulevard in het centrum van Barcelona. Een gerichte aanslag. Er vallen dertien doden en ruim honderd gewonden, onder wie drie Nederlandse toeristen. De dader is Younes Abouyaaqoub, 22 jaar. Hij slaat op de vlucht, kaapt een auto en steekt de bestuurder daarvan dood. 

Aanslag Cambrils

Het blijft niet bij de aanslag op de Ramblas. 's Nachts in de kustplaats Cambrils rijden vijf terroristen met een Audi A3 in op voetgangers. Een vrouw overleeft dat niet; de 14de terreurdode. De vijf mannen dragen nepbomgordels en worden doodgeschoten door de politie.

De terroristen die verantwoordelijk zijn voor beide aanslagen, in Barcelona en in Cambrils, maken deel uit van dezelfde terreurcel.

Explosie Alcanar

De aanslagplegers hadden, denkt de politie, oorspronkelijk een ander, veel groter plan. Want een dag eerder ging een huis in Alcanar de lucht in. Waarschijnlijk per ongeluk. Het stond vol met 120 gasflessen waarmee de mannen vermoedelijk aanslagen wilden plegen.

Bij de explosie komen twee mensen om en raakt één persoon gewond. Deze gewonde, Mohamed Houli Chemlal, wordt aangehouden.

Thumbnail

Van het huis bleef weinig over. (Foto EPA)

Een van de doden lijkt imam Abdelbaki Es Satty. De Spaanse politie denkt dat hij verantwoordelijk was voor de radicalisering van de jonge daders. Hij verbleef enige tijd in België. Als woonplaatsen worden het Spaanse stadje Ripoll en Diegem, bij Brussel, genoemd.

Een week later wordt de identiteit van een tweede dode bekend: Youssef Aalla. Een broer van hem, Said Aallaa, is een van de vijf terroristen die door de politie gedood werd bij de aanslag in Cambrils.

Ford Focus

De Spaanse politie maakt direct na de aanslag in Barcelona jacht op de dader of daders. De politie is dichtbij: ongeveer twee uur na de aanslag in Barcelona rijdt, aan de rand van de stad, een witte Ford Focus bij een politiecheckpoint bewust door – over een voet van een vrouwelijke agent. De politie probeert de auto te stoppen. Er wordt zelfs geschoten.

Drie kilometer verderop wordt het voertuig gevonden. Op de achterbank ligt een dode man. Na onderzoek blijkt hij door messteken om het leven te zijn gekomen. Van de bestuurder ontbreekt ieder spoor. Later blijkt dat de auto werd bestuurd door de hoofdverdachte van de aanslag in Barcelona, Younes Abouyaaqoub. 

Thumbnail

Hoofdverdachte

De Spaanse politie zoekt enkele dagen met man en macht naar de hoofdverdachte Younes Abouyaaqoub​. Journalisten spreken zijn familie. Die zeggen dat hij het afgelopen jaar meer religieus conservatief gedrag was gaan vertonen. Hij weigerde bijvoorbeeld tijdens het bezoek aan zijn geboorteplaats Mrirt in Marokko, in maart van dit jaar, handen te schudden van familieleden.

Op maandag 21 augustus, even ten westen van Barcelona, wordt een man doodgeschoten die een bomvest lijkt te dragen. Het blijkt de gezochte terrorist Younes Abouyaaqoub. 

Andere aanslagplegers

Ook de broer en twee neven van Abouyaaqoub zijn dood. Het gaat om El Houssaine Abouyaaqoub, Mohamed Hychami en Omar Hychami. Alle drie zijn door de politie doodgeschoten in Cambrils.

De twee andere gedode terroristen zijn Said Aallaa en Moussa Oukabir. De 17-jarige Oukabir is enige tijd aangezien voor de aanslagpleger van Barcelona.

Thumbnail

Moussa Oukabir, Mohamed Hychami en Younes Abouyaaqoub.

Er zijn vier verdachten aangehouden. De broer van Moussa Oukabir, Driss Oukabir, is een van hen. Hij woonde net als zijn broer in Ripoll. Volgens Spaanse media gebruikte Moussa de identiteitspapieren van zijn broer Driss om het busje te huren waarmee de aanslag gepleegd werd. Driss zou hebben gezegd dat hij niets met de aanslag te maken heeft.

In Ripoll zijn nog twee verdachten aangehouden: Sahal el-Karib en Mohammed Aallaa.

In het kort

Beide aanslagen zijn gepleegd door een groep jonge mannen, veelal van Marokkaanse afkomst. Een terreurcel van tussen de tien en twaalf leden en een imam. Ze zijn vermoedelijk geïnspireerd door terreurorganisatie IS. Een overzicht:

  • Hoofdverdachte van de aanslag in Barcelona is Younes Abouyaaqoub. Hij werd vier dagen na de aanslag door de politie doodgeschoten.
  • Ook de vijf daders van de aanslag in Cambrils zijn allemaal doodgeschoten: El Houssaine Abouyaaqoub, Mohamed Hychami, Omar Hychami, Zei Aella en Moussa Oukabir.
  • Vier terreurverdachten werden aangehouden: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Sahal el-Karib en Mohammed Aallaa. Twee werden later weer vrijgelaten.
  • Twee anderen zijn omgekomen bij een explosie in een huis in Alcanar. Die vond plaats in de nacht vóór de aanslag in Barcelona. Het gaat om Said Aallaa en een imam: Abdelbaki Es Satty.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit zijn de overleden slachtoffers van de aanslagen in Spanje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`