Buitenland

Terrorist zwijgt over dodelijke steekpartij op Fins plein

20 augustus 2017 14:35 Aangepast: 13 november 2017 14:28
Eén van de gewonden bij een herdenking in de Finse stad Turku. Beeld © AFP

De 18-jarige Marokkaan die vrijdag in het Finse Turku twee voorbijgangers doodstak en acht mensen verwondde, is nog niet gehoord. Hij wil niet praten.

De Finse politie zegt dat het vermoedelijk gaat om de eerste islamitische terreurdaad in het land. De dader had het specifiek op vrouwen gemunt. De twee dodelijke slachtoffers en zes van de acht gewonden zijn vrouw.

Er zijn nieuwe huiszoekingen gedaan in de stad Turku, in het zuidwesten van het land. Nieuwe aanhoudingen zijn niet verricht.

Asiel geweigerd

De politie had ook al vier andere Marokkaanse mannen aangehouden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de aanval. Maar het is nog onduidelijk wat precies hun rol was, zegt de politie in een verklaring.

De 18-jarige verdachte kwam vorig jaar in Finland aan. Hij vroeg volgens Finse media asiel aan maar dat werd hem geweigerd. Volgens de politie was hij 'onderdeel van het asielproces'.

Video: dodelijke steekpartij Finland

In been geschoten

De jongeman stak in op voorbijgangers op een plein in het centrum van de stad. Agenten schoten de man in zijn been, waarna ze hem konden overmeesteren. De dodelijke slachtoffers zijn Finnen.

Eén overleed ter plekke, de ander in het ziekenhuis. Onder de acht gewonden zijn twee Zweden en een Italiaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore