Buitenland

Chaos tijdens evacuatie stuwdam Californië: 'Het lijkt wel een dierentuin'

13 februari 2017 11:57 Aangepast: 13 februari 2017 12:18
Gevlucht voor een damdoorbraak: slapen in de noodopvang Beeld © EPA

"De wegen zijn één grote chaos. Het lijkt wel een dierentuin." Zo omschrijft een van de inwoners van Oroville (Californië) de evacuatie vanwege de vrees voor een dambreuk.

Een van de noodwaterwegen van de Oroville Dam, de hoogste dam van de VS, staat op springen, en daarom worden 190.000 inwoners opgeroepen het gebied te verlaten.

Zo kan het water lopen:

Gestoorde rijders

Aan de oproep wordt massaal gehoor gegeven, wat leidt tot overvolle wegen en lange files. De meesten kiezen voor Highway 99 richting het noorden, weg van het gebied waar het water zal toeslaan als de overstroming een feit is.

Ooggetuigen hebben het over 'gestoorde automobilisten' die zo snel mogelijk de streek willen verlaten en andere weggebruikers in gevaar brengen.

Evacuatie komt onverwacht

Centra die evacués moeten opvangen, zijn overvol, net als motels en hotels in de buurt. 

De evacuatie kwam toch nog onverwacht voor de bijna 200.000 inwoners van het gebied. "Een paar uur geleden werd er nog gezegd dat er geen overstromingsgevaar was", zegt een vastgoedverkoper uit Oroville.

Gevaar doorbraak afgenomen

Sheriff Kory Honea noemt de evacuatie uitzonderlijk en verontschuldigde zich voor de lange files en de onzekerheid die de maatregel oproept. "Maar ik kon het leven van duizenden niet op het spel zetten als ik zou afwachten hoe de crisis zich zou ontwikkelen. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn."

Overigens lijkt het gevaar van een catastrofale doorbraak iets afgenomen te zijn omdat het waterpeil in het stuwmeer wat lager is geworden. Door het zakkende waterpeil en gunstige weersomstandigheden hebben de autoriteiten tijd om de problemen de baas te worden. Later deze week gaat het weer regenen.

`