Crisis op de Krim

Waarom is de Krim zo belangrijk voor de Russen?

28 februari 2014 11:20 Aangepast: 06 maart 2014 16:19
Beeld © RTL Nieuws

Het is crisis op de Krim. De autonome regio maakt onderdeel uit van Oekraïne, maar de bewoners zijn pro-Russisch. Russische militairen zijn naar de regio getrokken. Officieel om de situatie te kalmeren. Waarom is de Krim zo belangrijk voor Rusland?

1. Wat is de Krim?
De Krim is een bijzonder stukje Oekraïne. Het schiereiland ligt in de Zwarte Zee en is qua oppervlakte net iets kleiner dan België. Op het eiland ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ruim twee miljoen mensen.

2. Waarom zijn er Russische militairen op de Krim?
Allereerst: het eiland is eigenlijk Russisch. Naast het feit dat de meeste mensen die er wonen etnisch Russisch zijn, hoorde de Krim bij de Sovjetrepubliek Rusland. De tsaren hadden er een eeuw lang met Turkije om gevochten. Het hoogtepunt was de Krimoorlog (1853 - 1856), waarbij Turkije steun kreeg van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Toch was het Chroesjtsjov, Stalins opvolger, die het land in 1954 als teken van vriendschap aan het Oekraïense volk had overgedragen. Een gedeelte heeft echter nog altijd een aparte status binnen Oekraïne: Sebastopol. Rusland pacht op deze plek een marinebasis, omdat hier het hoofdkwartier is van de Russische Zwarte Zeevloot. Die vloot zorgt voor de militaire aanwezigheid binnen Oekraïne, zegt ook Ruslandkundige Marcel de Haas van Clingendael. "Dat doet Rusland eigenlijk overal in de voormalige Sovjetrepublieken: dan heb je grip op een land."

3. Hoe belangrijk is de Krim voor Rusland?
Heel belangrijk, vooral vanuit strategisch oogpunt. Vanuit de haven van Sebastopol wordt een groep oorlogsschepen bestuurd. "Van daaruit is ook een eskader gevormd dat in de buurt van Syrië vaart", zegt De Haas. De Zwarte Zeevloot beveiligt daarnaast de alternatieve Russische aardgaspijpleiding South Stream, die onder de Zwarte Zee loopt. Het is voor de Russen dus van groot belang om die basis in stand te houden. "Janoekovitsj heeft destijds ook als een van zijn eerste daden het huurcontract van de basis met tientallen jaren verlengd."

4. Welke rol speelt de Krim in de Oekraïne-crisis?
Oekraïne, of eigenlijk: het parlement en de regering, heeft met het afzetten van Janoekovitsj Rusland de rug toegekeerd. Poetin accepteert die machtswisseling niet. Hij probeert de pro-Russische krachten in Oekraïne daarom te bundelen. Donderdag namen demonstranten, sommigen zeggen soldaten, het parlementsgebouw op de Krim in en plaatsten de Russische vlag. De Oekraïense interim-regering reageerde daarop met een waarschuwing dat het 'elke beweging buiten de basis op de Krim als oorlogshandeling ziet'.

5. Wat is de huidige situatie?
Kijk hier voor de laatste ontwikkelingen op de Krim.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore