Ga naar de inhoud
Buitenland

Straffen Roemeense kunstrovers omlaag

De vorig jaar veroordeelde Roemeense daders van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, hebben in hoger beroep een lagere straf gekregen.

Dat meldt het Roemeense persbureau Agerpres. Radu Dogaru, een van de organisatoren van de roof van zeven schilderijen in oktober 2012, is nu veroordeeld tot 6 jaar celstraf; zijn maat Eugen Darie tot 5 jaar en 4 maanden.

In november vorig jaar werden de twee door de rechter nog tot 8 jaar en 6 maanden celstraf veroordeeld. De nieuwe straf wordt nog verminderd met hun voorarrest. De twee zitten al 13 maanden in de gevangenis.

Nieuw strafrecht
De motivering van de rechter is niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk heeft de verlaging te maken met het nieuwe strafrecht dat sinds 1 januari in Roemenië van kracht is. Daarin zijn vrijwel alle straffen naar beneden bijgesteld.

De rechtszaak tegen de overige vier verdachten in de kunstroof van de eeuw, onder wie de moeder van Radu Dogaru, is nog steeds niet afgerond. De gestolen schilderijen zijn volgens onderzoekers verbrand.

Bron: RTL Nieuws / ANP