Internationaal conflict Oekraïne

Hillary Clinton vergelijkt Poetin met Hitler

05 maart 2014 10:10 Aangepast: 05 maart 2014 11:46
Beeld © EPA

Wat de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne doet, lijkt wel erg op wat Adolf Hitler eind jaren 30 deed. Althans, dat vindt de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Tijdens een besloten benefietavond in Long Beach, in de staat Californië, zei Clinton volgens de lokale krant Press Telegram dat Poetins pogingen om etnische Russen buiten Rusland te beschermen vergelijkbaar zijn met wat Hitler deed, toen hij zei dat hij Duitsers buiten de Duitse landsgrenzen wilde beschermen.

Volk beschermen
"Dit klinkt bekend", zei Clinton volgens de krant. "Het is wat Hitler in de jaren 30 deed. Alle Duitsers die etnische Duitsers waren, mensen met Duitse wortels die in Tsjecho-Slowakije, Roemenië en andere plekken woonden. Hitler bleef maar zeggen dat ze niet goed behandeld werden en dat hij zijn volk moest beschermen. Daar werd iedereen nerveus van."

Clinton zei dat Poetin 'gelooft dat het zijn missie is om de Russische grootsheid in ere te herstellen'. "Als hij naar Oekraïne kijkt, ziet hij een gebied dat van nature bij Moeder Rusland hoort."

De woorden van Clinton zijn opmerkelijk, want zij wordt nog steeds genoemd als een mogelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016. 

RTL Nieuws
`