Buitenland

Rusland wil steden onder het Noordpoolijs

14 maart 2014 09:21 Aangepast: 14 maart 2014 09:29
Mensen op de Noordpool (archieffoto)

Om een stevige claim te leggen op de olie- en gasvoorraden in de bodem onder de Noordpool vindt Rusland het belangrijk dat er ook een bewoonde Russische vestiging komt. Dat moet dan niet op het ijs gebeuren maar op een veel betrouwbaarder plek, onder het ijs, verankerd in de poolbodem.

Misschien nog wel belangrijker dan de Krim is voor het Kremlin de claim op de Noordpool. De bodem onder het poolijs is vergeven van olie- en gasvoorraden, zo'n 30 procent van de reserves aan fossiele brandstoffen in de wereld. Daarom plantte Moskou al eens de Russische vlag op de zeebodem precies op het noordelijkste puntje van de aarde. Maar dat gaat het Kremlin dus niet ver genoeg; onderwaterkoloniën moeten er komen.

De vicepremier van Rusland, Dimitri Rogozin, doet het plan in de krant  'Rossiskaja Gazeta' uit de doeken. De onderwatersteden zullen worden samengesteld uit onderzeeboten en andere onderwatercapsules die onderling met elkaar verbonden worden. De onderwaterstad krijgt een eigen intern transport- en communicatiesysteem en moet in principe volledig zelfvoorzienend worden. 

Van wezenlijk belang voor Rusland
Volgens de vicepremier wordt al sinds een jaar aan het project gewerkt. De onderneming is volgens hem niet alleen van wezenlijk belang voor de positie van Rusland op de fossiele brandstofmarkt, maar ook een belangrijke technologische uitdaging die voor Rusland 'van wezenlijk belang is'.

Volgens Rogozin moet juist de technologie ervoor zorgen dat grote ongelukken 'zoals in de Golf van Mexico' met het olieplatform van BP worden voorkomen. 'Het menselijk falen moet zoveel mogelijk worden uitgeschakeld en worden vervangen door de veiligheid van onfeilbare techniek'. Rusland is op het gebied van olie- en gaswinning nu nog één van de grootste structurele vervuilers ter wereld. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore