Buitenland

Trump valt rechter aan om inreisverbod: 'Ongebruikelijk voor president'

04 februari 2017 15:47 Aangepast: 29 juli 2017 00:00
Trump komt aan in Florida. Beeld © AFP

President Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die een streep haalde door het inreisverbod voor reizigers uit zeven islamitische landen. De beslissing is 'krankzinnig', tweette de Amerikaanse president.

In zijn tweet trok Trump de onafhankelijkheid van de rechter in Seattle in twijfel door hem te omschrijven als 'zogenaamde rechter'. Tevens kondigde hij aan dat de beslissing ongedaan gemaakt zal worden. Hoe hij dat wil doen, blijft onduidelijk. 

De rechter bepaalde gisteren dat de inreisbeperking voor de VS direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. Het inreisverbod was uitgevaardigd met een presidentieel decreet. Dit is bindend, zolang het niet via de rechter wordt aangevochten.

'Zeer ongebruikelijke aanval'

Trumps aanval op de rechterlijke macht is zeer ongebruikelijk voor een Amerikaanse president, vertelt correspondent Erik Mouthaan. "De rechter is onafhankelijk. Je kunt het met hem oneens zijn en dan in beroep gaan. Maar het zal velen echt zorgen baren dat Trump de rechter op zo'n manier aanvalt", zegt Mouthaan.

Aan de andere kant is Trumps reactie ook weer geen enorme verrassing, vertelt hij: "Dit is gewoon zijn stijl. En dat is ook waarom hij is gekozen: om de boel op stelten te zetten."

Het is niet voor het eerst dat Trump de rechterlijke macht heftig bekritiseert. De rechter die de Trump University onderzocht, een fraudezaak die uiteindelijk geschikt werd voor 25 miljoen, was volgens Trump niet in staat om eerlijk te oordelen omdat hij Mexicaanse voorouders had. 

Fundamentele vraag

De rechterlijke uitspraak in Seattle heeft een schorsende werking. Dat betekent dat het inreisverbod niet meer geldt en pas weer kan worden ingevoerd als de regering Trump van de rechter gelijk krijgt. Dat kan lang duren volgens Mouthaan: "Dit gaat wel tot het Hooggerechtshof, want dit gaat om de fundamentele vraag: hoeveel bevoegdheid heeft de uitvoerende macht om het land veilig te houden."

Luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM vliegen al weer mensen naar de VS die op grond van Trumps verbod er niet zouden mogen komen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Inreisverbod VS is van de baan, maar voor hoe lang?

Hieronder legt Erik Mouthaan uit waarom Donald Trump als een tornado door het politieke landschap lijkt te razen:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de politieke overgang in Amerika.  Abonneer je hier op het laatste nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore