Buitenland

Nederlanders ontkomen aan boete voor milieuzone Antwerpen

17 februari 2017 13:18 Aangepast: 17 februari 2017 15:22
Utrecht heeft ook een milieuzone Beeld © ANP

Nederlanders met oudere auto's hoeven voorlopig niet bang te zijn dat ze automatisch een boete krijgen als ze de milieuzone van Antwerpen inrijden. Hun gegevens mogen niet worden doorgegeven.

Het is het gevolg van miscommunicatie tussen de overheden, zegt de wethouder van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud in de Gazet van Antwerpen. Zij noemt het kinderziekten.

125 euro

Sinds 1 februari geldt in een groot deel van Antwerpen een zogeheten lage-emissiezone, die taboe is voor oudere diesel- en benzineauto's. Met de federale overheid in België is een verdrag gesloten over de uitwisseling van persoonsgegevens, maar niet met Vlaanderen. 

Vanaf 1 maart moeten overtreders 125 euro afrekenen, maar dat geldt nu niet voor Nederlanders. Ook Fransen gaan nog vrijuit. De Vlaamse overheid zegt dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

Wel handhaving

De hoop is dat Vlaanderen 'zo snel mogelijk' de bevoegdheid krijgt om de gegevens op te vragen. Volgens de woordvoerder van Daoud wordt er wel gewoon gehandhaafd, maar betekent het ook niet dat iedereen met een buitenlands kenteken van de weg wordt geplukt.

Dagelijks worden in Antwerpen ongeveer 3000 Nederlandse auto's geregistreerd via nummerplaatherkenning. Hoeveel daarvan de lokale milieuregels overtreden is onbekend. Van de Belgische voertuigen voldoet ongeveer 95 procent aan de norm.


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`