Buitenland

Aandacht voor Trump junior: 'In het Witte Huis bekijkt iedereen elkaar nu met argusogen'

12 juli 2017 16:22 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Donald Trump junior legt zijn hand op de rug van zijn vader. Beeld © AFP

Donald Trump junior staat in het middelpunt van de belangstelling. Gisteren bleek dat hij vorig jaar met een Russische advocate mogelijk belastende informatie besprak over Hillary Clinton. In hoeverre kunnen de acties van Trump junior schadelijk zijn voor zijn vader? Correspondent Erik Mouthaan legt uit.

Veel aandacht voor Trump junior ineens. Terecht?

Thumbnail

"Jawel, hij was het die de e-mailwisseling naar buiten bracht. Maar zelf ben ik veel meer geïnteresseerd in Trumps schoonzoon Jared Kushner. Want die was ook bij het gesprek met die Russische advocate. En in tegenstelling tot Trump junior bekleedt Kushner wél een officiële post in het Witte Huis: hij is een hoge adviseur, hij gaat zelfs over het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij heeft toegang tot Amerika's staatsgeheimen. Maar tijdens de verkiezingscampagne vond hij het kennelijk geen probleem om informatie aan te nemen van een vijandelijke mogendheid."

Er is niets strafbaars gebeurd, zegt Trumps advocaat. Klopt dat?

"Dat weten we pas als de speciale aanklager zijn eindoordeel presenteert. Deskundigen zeggen dat vervolging wél mogelijk is. Wie deelneemt aan een politieke campagne, valt ook onder de regels die gelden voor overheidspersoneel. Zo mag je niets van waarde aannemen van een ander land, om te voorkomen dat je de Amerikaanse staat ondermijnt. Gestolen informatie van de Democraten zou door een rechter ook kunnen worden opgevat als iets van waarde."

Hoe raakt dit de president?

"President Trump wist niets af van de ontmoeting met de Russische advocate of van de e-mail, benadrukt het Witte Huis. Maar de New York Times schrijft dat de president mogelijk zijdelings betrokken is: hij zou dit weekend, tijdens de terugvlucht van de G20-top in Hamburg, zijn fiat hebben gegeven aan een verklaring voor zijn zoon die rondom de publicatie van het eerste artikel zou verschijnen. Daarin stond een leugen, namelijk dat het gesprek met de Russische advocate alleen ging over adoptie van Russische kinderen. Als een president akkoord gaat met een verklaring waarin een leugen staat, kan hem dat worden aangerekend."

Betekent het dat Trump uiteindelijk misschien uit zijn ambt kan worden gezet?

"Nee, dit is niet het bewijs dat zal leiden tot impeachment. Maar wat komt er verder nog naar boven? Kan de president zelf op enig moment ook met dit verhaal in verband worden gebracht? Democraten zijn er steeds meer van overtuigd dat Trump een dealtje had met het Kremlin. Trump zelf ontkent dat ten stelligste."

Hoe is de sfeer in het Witte Huis?

"Hier en daar zou sprake zijn van regelrechte paniek, zeggen kenners. Het Witte Huis is verlamd door het onderzoek en alle opschudding erover. Trump is woedend, maar tegelijkertijd gebiologeerd door alle aandacht ervoor in de media. Dat media openlijk zeggen dat hun bronnen zich in het Witte Huis bevinden, helpt natuurlijk niet mee. Iedereen in het Witte Huis bekijkt elkaar met argusogen."

En wat betekent dit voor Trumps politieke agenda?

"De regering krijgt niets voor elkaar. Dat is feitelijk nog belangrijker dan het interne gekibbel. Beleidsplannen liggen stil, Republikeinse parlementsleden willen hun nek niet zonder meer uitsteken voor wetgeving van een president die in de problemen zit."

Hoe moet het verder?

"Er blijft maar informatie naar buiten komen. Washington is net een lekkende kraan. Tot nu toe zijn er nog geen grote politieke gevolgen omdat de Republikeinen de meerderheid hebben in het parlement. Maar als partijgenoten Trump de rug gaan toekeren, kan het snel gaan. Het is alleen moeilijk te voorspellen of dat ook echt gaat gebeuren."

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Russische advocaat beloofde Trump-team info over Clinton

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore