Wereldleiders in Nederland

Feestende geheim agenten Obama waren gewaarschuwd

27 maart 2014 10:21 Aangepast: 27 maart 2014 11:19
Leden van de Secret Service in Brussel, waar president Obama gisteren was Beeld © AFP

De drie agenten van de Amerikaanse Secret Service die zich voorafgaand aan de nucleaire top in Amsterdam misdroegen, waren van tevoren door hun meerdere gewaarschuwd niet in problemen te komen.

Het trio werd zondag, de dag voordat de Amerikaanse president Obama in Nederland arriveerde, naar huis gestuurd omdat ze tegen de regels in hadden gedronken.

10 uur voor het werken niet meer drinken
Volgens die regels mogen agenten van de Secret Service vanaf 10 uur voordat ze aan het werk gaan, geen alcohol meer drinken. Maar de mannen kwamen om 2.30 uur 's nachts dronken terug in hotel Huis ter Duin, terwijl ze om 10 uur 's ochtends moesten beginnen.

Eén van hen maakte het zelfs zo bont, dat hij in de gang van het hotel in slaap viel. Hotelmedewerkers moesten de 34-jarige agent vervolgens naar zijn kamer dragen. Secret Service-chef George Hartford kon hem de volgende ochtend alleen wekken door hard op zijn kamerdeur te bonzen.

Waarschuwing na eerder incident Miami
​Hartford had zijn medewerkers de avond ervoor juist gewaarschuwd, naar aanleiding van een incident bij een bezoek van Obama aan de Amerikaanse stad Miami. "Ga uit als je wilt, maar kom niet in problemen", drukte hij ze op het hart.

De 34-jarige agent verklaarde dat hij zich niets meer herinnerde van de avond daarvoor. Hij kon, net als zijn twee drinkmaten, zijn koffer pakken.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore