Buitenland

Duits schip gaat zich vast varen in ijs voor poolonderzoek

20 februari 2017 13:20 Aangepast: 20 februari 2017 13:22
Het Duitse onderzoeksschip Polarstern (archieffoto). Beeld © EPA

Een Duitse wetenschapper gaat het snel veranderende klimaat op de Noordpool onderzoeken met een zeldzame methode: hij wil dat het 120 meter lange Duitse onderzoeksschip Polarstern zich vast vaart in het poolijs.

Het moet de grootste noordpoolexpeditie uit de geschiedenis worden, zegt onderzoeksleider Markus Rex, werkzaam aan het Duitse Alfred Wegener-instituut. Vanaf het schip willen wetenschappers verschillende onderzoeksbases op het ijs inrichten. Gewapende bewakers moeten hen beschermen tegen ijsberen. Voor het project wordt 63 miljoen euro uitgetrokken.

50 graden onder nul

In de zomer van 2019 moet de expeditie van start gaan in het Siberische gedeelte van de Noordpool. Vanaf november zit het schip dan vermoedelijk klem in het ijs. Op dat moment zou het zo’n 50 graden onder nul moeten zijn. Er is in die tijd van het jaar geen daglicht meer.

Na een jaar zou het schip ter hoogte van de Groenlandzee weer uit het ijs los moeten komen (bekijk de verwachte route hieronder). Wetenschappers hebben zo een jaar de tijd om allerlei proeven te houden.

Nieuw dieptepunt ijsomvang

Die proeven zijn nodig om meer te weten te komen over het effect van de Noordpool op het weer in Noord-Europa en Noord-Amerika en het veranderende klimaat. Volgens Markus is er nog veel onduidelijk over de precieze werking van het poolklimaat en de effecten daarvan. Met het schip gaan honderden heliumballonnen mee en een aantal containers met onderzoeksapparatuur om proeven te nemen met water, ijs en lucht.

In januari bereikte de omvang van het ijs op de Noordpool een nieuwe dieptepunt. Nog nooit was de omvang van het ijs zo klein, terwijl de temperatuur een aantal graden boven het langetermijngemiddelde lag. De afname van het zee-ijs gaat sneller dan klimaatmodellen berekenen. De expeditie is mede noodzakelijk om die modellen te verbeteren.

De verwachte route van de Polarstern: 

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`