Buitenland

Beruchte kunstrover 'Spiderman' veroordeeld voor diefstal peperdure meesterwerken

21 februari 2017 00:58 Aangepast: 28 juli 2017 20:30
Vjeran Tomic stal vijf schilderijen met een gezamenlijke waarde van ruim 100 miljoen euro. Beeld © AFP

De beruchte kunstrover Vjeran Tomic is door een rechtbank in Parijs veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de diefstal van vijf peperdure meesterwerken. Tomic staat ook wel bekend als Spiderman vanwege zijn acrobatische inbraaktechnieken.

De vijf gestolen schilderijen vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van ruim 100 miljoen euro en zijn tot op de dag van vandaag spoorloos. Tomic stal ze in 2010 uit het Parijse Museum voor Moderne Kunst. 

Grofvuil

Na zijn veroordeling verklaarde de kunstrover geëmotioneerd dat hij de kunstwerken terug zou brengen als dat zou kunnen. Hij zwoer dat hij ze in paniek bij het grofvuil had gezet.

Tomic geldt in Frankrijk als een beruchte inbreker. De 49-jarige crimineel werd al diverse keren veroordeeld voor inbraken bij welgestelde inwoners van Parijs. Hij verklaarde aan de politie dat hij het museum had uitgekozen om een kunstwerk van de Franse schilder Ferdinand Leger te stelen. Toen het alarm afging, stal hij nog vier andere werken die hij naar eigen zeggen ook 'mooi' vond.

Tomic is niet de enige die achter tralies verdwijnt voor de diefstal. Twee handlangers kregen celstraffen van zes en zeven jaar opgelegd. De drie veroordeelden moeten samen de 100 miljoen euro geleden schade terugbetalen aan het museum, oordeelde de rechter.

Meer op rtlnieuws.nl:
Beruchte kunstrover 'Spiderman' voor de rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore