Buitenland

Verband tussen aanslagen Barcelona, Cambrils en explosie Alcanar

18 augustus 2017 08:22 Aangepast: 13 november 2017 13:54
Beeld © ANP

De Spaanse politie zegt dat er een verband is tussen de grotendeels mislukte aanslag in Cambrils en de aanslag eerder in Barcelona. Daar vielen dertien doden toen met een busje werd ingereden op het publiek op de Ramblas.

Terreuraanslagen in Spanje:

  • 13 doden en meer dan 100 gewonden door aanslag met busje in Barcelona. De dader is voortvluchtig.
  • Onder de gewonden zijn drie Nederlanders.
  • Vijf terroristen met bomgordels zijn gedood bij een mislukte aanslag in Cambrils. Er zijn zeven gewonden.

"Er is een connectie", zegt een regionale minister, maar wat die connectie precies is wil hij niet zeggen.

Er zijn door de Catalaanse politie tot nu toe drie mensen gearresteerd in verband met de aanslagen. Dat gebeurde in Ripoll en Alcanar. Het gaat onder andere om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla. Geen van de twee was de bestuurder van het busje en een van hen zegt niets met de aanslag te maken te hebben.

Huis verwoest

In Alcanar vond woensdagavond een explosie plaats in een woning. Daar waren terroristen bezig met het maken van explosieven met tientallen gasflessen die stonden opgeslagen. Dat ging mis, met een enorme explosie als gevolg. Twee mensen waren op dat moment in het huis. Eén van hen overleefde het en werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

Ook hier vermoedt de politie een link met de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

 

Thumbnail

Van het huis bleef weinig over

Drie dagen rouw

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Rajoy reisde direct na de aanslagen naar Barcelona en zei dat de stad was 'geraakt door jihadistisch terrorisme net als andere steden in de wereld'. Hij voegde daaraan toe: "Terroristen zullen nooit een verenigd volk overwinnen dat de vrijheid verkiest boven barbaarsheid. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie.''

Inwoners van Parijs, Nice, Brussel, Berlijn en Londen 'ervaren dezelfde pijn en onzekerheid als de inwoners van Barcelona vandaag'.

Het Spaanse koningshuis verklaarde via Twitter dat een minuut stilte in acht wordt genomen op het Plaza de Catalunya, in de buurt van de plek van de aanslag.

Thumbnail

Verslag Jaap van Deurzen vanuit Barcelona:

Meer op rtlnieuws.nl:
Aanslagen in Spanje, dit weten we nu

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore